NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Ce nu trebuie să facă femeile în Sâmbăta Morţilor – Moşii de vară 2020

În ziua Moșilor de vară, se face pomenirea celor morți. Femeile trebuie să fie atente. Există câteva lucruri pe care nu ar trebui să le facă.

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor sau „Moşii de vară”), Biserica face pomenirea generală a morţilor, rugându-se pentru ei, prin rugăciunile şi cântările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfântului Duh, a Cărui pogorâre este prăznuita în duminica următoare.

De ziua Moșilor de Vară se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă. Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi.

Tradiția veche mai spunea că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi. Dacă oamenii scot apă din fântâna de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. Se mai spunea că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

BZI

Advertisements

Related posts

Sfântul Dumitru, ziua în care căldura intră în pământ. Vezi ce fac ciobanii cu oile ca să afle cum le va fi iarna!

Redacția

O descoperire istorică unică în Moldova, scoasă din apă chiar la graniță, expusă pentru curioși la Palatul Culturii din Iași

Redacția

Lansare de carte cu “ștaif” la Palatul lui Cuza

Teona Gherasim
Încarcă...