NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Monden

Ce este RTP și cum se calculează rata de câștig la păcănele

Dacă ați avut curiozitatea să citiți recenziile unor sloturi, probabil ați observat că între datele tehnice era menționat și Payout-ul fiecărui joc, exprimat în format procentual. Acest indicator mai este denumit și Return to Player (RTP) – Rată de câștig în limba română – desemnând procentul din miza totală care se întoarce la jucători sub formă de câștiguri.

La cazinourile online, în mod obișnuit, RTP-ul păcănelelor este între 94% și 98%. Puteți vedea care sunt sloturile cele mai avantajoase pentru jucători în topul făcut de Cazino.ro.

Pentru a completa definiția de mai sus, este foarte important de spus că Payout-ul este calculat pe o perioadă de câteva săptămâni, poate chiar luni. Procentul prezentat este valabil pentru câteva milioane de rotiri.

Să spunem că un joc are RTP de 97%. Dacă într-o zi se mizează în total 10.000 de lei la acel joc, nu înseamnă că în 24 de ore vor fi acordate câștiguri totale de 9.700 de lei. Distribuția câștigurilor nu este uniformă în timp. Este posibil ca în unele zile să fie mai puține plăți, iar în altă perioadă rundele norocoase să fie mai numeroase.

Advertisements
  

Ca să explicăm cum se calculează Payout-ul, luăm un exemplu foarte simplu: 100 de jucători bagă în joc câte 10 de lei la un Payout de 95%. Această sumă este rulată de zece ori de fiecare dintre ei.

Pentru a afla câți bani se întorc la jucători după rulajul menționat, ridicăm 0,95 la puterea a zecea (dacă rulajul era de 15x, ridicam la puterea a 15-a), apoi înmulțim cu miza inițială totală (100 x 10). Așadar, la un rulaj total de 10.000 de lei, la jucători se întorc doar 600 de lei.

Dacă cei 100 de jucători ar fi rulat de 10 ori suma de 10 lei la un Payout de 85% (cât este o rată de câștig mare la păcănelele offline), am fi vorbit de 200 de lei care se întorcea la ei sub formă de câștiguri, adică de trei ori mai puțin!

Totul se echilibrează, dar pe o perioadă lungă de timp

Câștigurile nu urmează nicio logică anume. Dacă un jucător bagă bani în aparat după ce altul a obținut un câștig, nu se poate spune cu certitudine nici că va pierde (aparatul își poate recupera pierderea mai târziu), dar nici că va câștiga. Se poate întâmpla orice, pentru că profitul casei este echilibrat într-o perioadă foarte lungă.

Advertisements

În același timp, suma returnată de joc este constantă. În cazul în care un jucător câștigă mai mulți bani decât a investit (poate să ia chiar jackpot-ul după numai câteva runde jucate), altul nu își va recupera nici măcar suma mizată. Revenind la exemplul inițial, dacă 50 din cei 100 de clienți ai cazinoului își împart câștigul total de 600 de lei cu o investiție inițială de 10 lei fiecare, restul de 50 vor avea zero lei în conturi după efectuarea rulajului.

Sunt chestiuni tehnice care nu ar trebui să vă preocupe atât de mult. Nu are niciun sens să stați de calcule, pentru că nu știți exact ce sume joacă restul clienților și de câte ori le rulează. Trebuie să țineți cont de un singur lucru simplu: cu cât mai mare este Payout-ul slotului, cu atât mai mari sunt șansele de a ieși pe profit.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Vrei să te odihnești mai bine în anotimpul rece? Află de ce are nevoie dormitorul tău!

Redacția

Sofia Vicoveanca și Daniela Condurache au plecat de la Orchestra Rapsozii Botoşanilor

Redacția

Interes uriaș în rândul pășcănenilor pentru Gala Premiilor Actualitatea TV! Accesări și număr de voturi record în primele 48 de ore!

Răzvan Grecu
Încarcă...