RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Ce condiții ar trebui să respecte magazinele după redeschiderea mall-urilor? Alexandru Rafila: Aglomerația produce transmiterea bolii

Medicul Alexandru Rafila a explicat la Digi24 că decizia privind redeschiderea mall-urilor, după 15 iunie, este o măsură rațională, însă magazinele ar trebui să respecte anumite condiții pentru evitarea aglomerației. 

“Din punctul meu de vedere este o măsură rațională pentru că eu, dacă am în mall deschis un supermarket alimentar foarte mare, unde merge foarte multă lume, nu cred că este un risc suplimentar dacă acele persoane se duc în magazine care au și alt profil. Nu are niciun fel de legătură, cu o singură condiție: ca acele magazine care au alt profil să verifice încât numărul de persoane prezente într-un anumit moment într-un spațiu limitat să nu exceadă dimensiunea acelui spațiu. Să ai circa 4 metri pătrați pentru fiecare persoană care intră în magazin și să scrie pe ușă: mărimea magazinului permite accesul simultan a unui număr de 10 persoane. Oamenii poartă mască, sunt la distanță și eventual au acces la un dezinfectant pentru mâini.

Zona de restaurante este una foarte aglomerată. Ea e aglomerată în două locuri: acolo de unde se ia mâncarea și unde se consumă mâncarea. E greu să extrapolezi un mall unui spațiu deschis, dar părerea mea este că cineva care vrea să-și procure mâncare o poate lua takeaway și să o consume în afară. Mai mult, și în afara mall-ului se pot organiza, de către cei care administrează acel mall, spații asemănătoarea teraselor, controlate din punct de vedere al aglomerației. Aglomerația produce transmiterea bolii, deci e vorba de evitarea aglomerației”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, noi măsuri de relaxare după 15 iunie. Se vor redeschide mall-urile, grădinițele și creșele private, precum și sălile de fitness și piscinele exterioare. Anunțul a fost făcut după ce șeful statului a discutat cu premierul Ludovic Orban și cu mai mulți miniștri din Cabinet despre măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19.

  

DIGI24

Related posts

Soluție pentru criza apei de la Pașcani: PSA “mediator” între cetățeni și ApaVital

Marius Parteni

Primarul Dumitru Pantazi recunoaște din nou că ApaVital funcționează ilegal în Pașcani! (DOC)

Răzvan Grecu

Susțineți Unirea Republicii Moldova cu România?

Ema Roman
Încarcă...