RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Ce au păţit românii care au îndrăznit să celebreze în plin comunism 50 de ani de la Marea Unire. „Cu trei zile înainte, s-a comunicat că se anulează manifestările“

Un profesor universitar pensionar a relatat pentru „Adevărul“ cum au decurs festivităţile firave organizate la Alba Iulia în 1968 pentru a marca 50 de ani la Marea Unire. Puţinii oameni care s-au încumetat să cânte în piaţa publică „Deşteaptă-te, române!“ au fost păziţi îndeaproape de Securitate.



Fost profesor universitar la Cluj, actualmente pensionar, Mircea Tămaş (77 de ani), a trăit două momente încărcate de istorie pentru români: sărbătorirea Semicenetarul Marii Uniri, la Alba Iulia, în 1968 şi pe cea a Centenarului Unirii Principatelor, la Cluj.   Înarmat cu un dosar plin cu fotografii, documente şi fragmente din diverse cărţi xerocopiate, profesorul Mircea Tămaş e animat de aceleaşi sentimente care l-au făcut să nu ţină seama de niciun risc atunci când a ieşit în stradă, acum 50 de ani, la Alba Iulia, pentru a sărbători Semicentenarul. Uşor emoţionat, îşi începe incursiunea în timp, iar imaginile par să se deruleze pe suportul vechilor poze, pe care le-a păstrat cu sfinţenie de cinci decenii. Iar personajele din povestea sa, una cât se poate de reală, prind viaţă,rând pe rând, animând imaginile alb-negru.   „După instaurarea comunismului, nu a mai fost sărbătorită niciodată Marea Unire. Comuniştii, aduşi la putere de sovietici, au interzis până şi să se vorbească despre aceste evenimente, pentru că era vorba şi de Basarabia pe care ne-au smuls-o sovieticii”, spune Tămaş.   1 Decembrie, sărbătorit în premieră sub comunişti   Pe fondul evenimentelor internaţionale de la sfârşitul anilor 60, regimul comunist de la Bucureşti a dat startul unei oarecare relaxări. Totul a culminat cu evenimentele de la Praga, din 1968, când proaspăt ales, Nicolae Ceauşescu a condamnat intervenţia brutală a sovieticilor. A fost şi semnalul unei distanţări faţă de URSS, iar în acest context au fost repuse pe tapet şi unele evenimente importante din istoria românilor, inclusiv cel de la 1 Decembrie 1918 şi chiar s-a decis ca acest eveniment să fie sărbătorit în premieră după ce comuniştii preluaseră puterea în România. 

continuare pe www.adevarul.ro

  

Related posts

Spectacol de magie cu levitație, animăluțe și baloane de săpun uriașe în această seară la Casa de Cultură din Târgu Frumos

Carmen Bălăceanu

Dragobete și Mărțișor la Pașcani! Căsuțele de pe esplanadă vor fi închiriate. Iată locurile unde se pot vinde ambulant mărțișoare și flori

Redacția

Traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan

Redacția
Încarcă...