Managerii mai întorc o filă în povestea de succes a Spitalului Municipal din Pașcani. Unitatea a încheiat primul semestru cu bani în cont, stocuri de medicamente și adresabilitate în creștere. În continuare Spitalul realizează prin serviciile pe care le oferă venituri mai mari decât încasează iar complexitatea cazurilor tratate depășește prognozele.
În primele 6 luni de zile, medicii au acordat aproape 52 de mii de zile de spitalizare. 32 de mii de persoane din Pașcani și împrejurimi au apelat la ambulatoriul de specialitate și 9500 au fost consultați la Unitatea de Primire a Urgențelor. 3300 de pacienți au primit spitalizări de o zi și aproape 6600 au fost internați pe o perioadă mai îndelungată.
Pe lângă spitalizări, și volumul investigațiilor a fost foarte mare. Doar Laboratorul a făcut 123 de mii de analize, în timp ce investigațiile radiologice și ecografice au însumat aproximativ 16.500 de cazuri. În creștere este și numărul celor care apelează la metode mai complexe, cum ar fi endoscopiile (203) și colonoscopiile (131). „Știu că acestea par niște cifre reci, dar ele reflectă un volum foarte mare de muncă a întregului personal medical și coroborat cu activitatea serviciului administrativ care face posibilă activitatea medicală”, a declarat dr. Diana Acsinte, directorul medical al Spitalului.
Pe lângă cifrele impresionante, complexitatea și gravitatea cazurilor medicale tratate la Pașcani a crescut și ea. Dacă la începutul anului se prognoza un Indice de Complexitate Medicală (ICM) de 0,78, până la jumătatea anului indicele realizat este de 0,9, în creștere chiar și față de vârful atins în 2011, când indicele realizat a fost de 0,88. Creșterea se datorează cazurilor dificile tratate la Pneumologie, Chirurgie, Ortopedie, Gastroenterologie și Neurologie. Acest indicator important determină nivelul finanțărilor de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. „Este un ICM foarte bun, mare pentru un spital de talia noastră. Practic toate secțiile au depășit prognozatul și au realizat o foarte bună îngrijire a pacientului, o foarte bună codificare a comorbidității și o respectare întocmai a modalității de completare a înscrisurilor medicale. De aici a reieșit un ICM de care putem spune că suntem mândri”, a precizat dr. Acsinte.
Situația financiar-contabilă a Spitalului Municipal este la fel de bună. Unitatea a început anul cu solduri de peste 5 milioane de lei, care au crescut la 7,7 milioane în primele 6 luni. Până la 30 iunie s-au încasat aproape 12 milioane de lei de la autoritățile administrative, iar prin serviciile medicale prestate s-au mai realizat încă 13,5 milioane. La acestea se adaugă încă mai bine de 4 milioane de lei în stocuri de medicamente, materiale sanitare, reactivi și alimente. „La ora actuală, Spitalul nu are niciun fel de datorie, doar facturile curente care trebuie achitate în ultima decadă a lunii”, a încheiat dr. Acsinte.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}