NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Caz revoltător la Pașcani: ramasă fără venituri, din cauza copiilor care strângeau bani în numele ei

O femeie în vârstă de 72 de ani face subiectul unei anchete derulată de Agenția Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi. Aceasta beneficia de ajutor social, deși avea un depozit bancar, iar autoritățile au decis suspendarea plății, dar și recuperarea banilor primiți necuvenit. Florica F. nu este aptă de muncă, este pensionară și are copiii plecați în străinătate. Aceștia trimiteau bani în contul bătrânei pentru că doreau să-ți ridice o casă.

 

Deși banii nu erau ai ei, faptul că depozitul bancar era pe numele ei îi crează acum probleme. Controalele inspectorilor au fost ca urmare a unor suspiciuni de plăţi ilegale depistate de Curtea de Conturi, iar beneficiarii acestor sume vor fi obligaţi să restituie sumele încasate pe nedrept, fie direct la casieria instituţiei, fie prin intermediul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

  

ANAF-ul și AJPIS-ul au fost pe urmele femeii, iar administrația locală din Pașcani a trebuit să dea explicații privind acest caz.

Potrivit legislaţiei în vigoare, una din condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a putea obţine ajutoare sociale (venitul minim garantat sau alocaţie pentru susţinerea familiei) este de a nu deţine mai mult de 3.000 lei în depozite bancare.

„Aceste cazuri au fost depistate în urma încrucişării bazei noastre de date cu cea a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, moment în care s-a constatat că unii beneficiari de VMG sau ASF obţin venituri din dobânzi chiar mai mari decât maximul permis pentru a avea în depozit. Conform unui calcul simplu, luând o dobândă medie, am constatat că beneficiarii respectivi deţin sume foarte mari, incompatibile cu ajutoarele pe care le-au solicitat şi le-au primit. Au fost emise decizii de debit ce vor fi trimise beneficiarilor care au fost deja suspendaţi de la plată şi sumele plătite pe nedrept vor fi recuperate. Pe aceste liste se află și o persoană din Pașcani, care deși avea aproximativ 45.000 euro ăn cont, a beneficiat de ajutir social”, a declarat Costel Grojdea, directorul AJPIS Iaşi

Tot pe aceeaşi speţă, inspectorii AJPIS Iaşi au mai depistat doi beneficiari de venituri minime garantate care, deşi aveau depozite bancare consistente, au solicitat ajutoare sociale pe nedrept. Aceştia sunt locuitori ai comunelor Ciorteşti şi Stolniceni Prăjescu şi pentru anul 2015 au obţinut venituri din dobânzi bancare de circa 1.800 lei, ceea ce înseamnă că era posesorii unor depozite de circa 90.000 lei.

 

 

Advertisements

Related posts

Târgu-Neamț: Tânâr înjunghiat fără milă când încerca să salveze o fată din mâinile fostului iubit

Redacția

Acțiuni de educare preventivă a pompierilor, la Verșeni

Redacția

Un fost învățător a încetat din viață ieri seară în urma unui accident rutier petrecut pe strada Moldovei

Marius Parteni

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site