NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Căutătorul de bombe: a găsit anul trecut 258 de bombe și 328 de proiectile în județul Iași

Anul trecut, echipa pirotehnică a avut o “producţie” cu 25% mai mare faţă de 2019. Au fost descoperite 258 de bombe, 328 de proiectile plus peste 2.800 de muniţii din cel de-al Doilea Război Mondial .“Săpăm folosind cazmaua într-un unghi de 30-45 de grade, într-un strat de 20 de centimetri, foarte uşor, iar când ajungem aprope de muniţie folosim un şpaclu sau un penson ca să putem să o identificăm”, ne spune Bogdan Ioniţă, pirotehnician în cadrul ISU. Acesta are amintiri cu oameni care au fost răniţi de explozii sau chiar şi-au pierdut viaţa când încercau să transforme proiectilele în unelte agricole

Iaşul este pe primul loc în România la descoperirea de proiectile rămase neexplodate, fiind o adevărată mină de muniţie care se află sub pământ încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numai în anul 2020, pirotehniştii au asanat peste 3.000 de muniţii rămase neexplodate, iar numărul acestora pare că va fi depăşit în 2021. De asemenea, în Iaşi a fost descoperit cel mai mare depozit de bombe aviatice care ascunde în spate o adevărată poveste istorică. Pirotehniştii se află mereu la graniţa dintre viaţă şi moarte, aceştia mergând aproape zilnic în misiuni de asanare în zone unde au fost descoperite proiectile care pot lăsa în urma unei explozii cratere uriaşe.

De la începutul anului 2021, pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi au distrus peste 1.000 de muniţii, adică patru tone de materiale explozibile. În anul 2020, echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului 2 a avut cu 25% mai multe intervenţii pirotehnice faţă de anul 2019. Astfel, în 2020 au fost descoperite: 328 de proiectile, 69 de grenade, 258 de bombe şi alte 2.765 de muniţii, fiind asanată o suprafaţă de 48.594 de metri pătraţi. Cel mai periculos proiectil descoperit în acest an a fost cel din comuna Româneşti. Acesta era unul de tip M30 de peste 100 de kilograme. Deşi obuzele sunt foarte vechi şi ruginite, acestea sunt în stare perfectă de funcţionare, fiind fabricate atât în România, cât şi în Germania sau Rusia. De-a lungul anilor, pirotehniştii ieşeni au găsit sute de muniţii care au rămas abandonate în pământ, fie din cauza unei lansări eşuate, fie după o depozitare.

Bombe de 250 de kilograme la Aeroport

  

Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au stat de vorbă cu Bogdan Ioniţă, subofiţer operativ principal, pirotehnician în cadrul ISU Iaşi, care are o experienţă de 15 ani în domeniu. Iaşul ascunde cea mai diversificată gamă de muniţii din timpul războiului, iar poveştile din spatele muniţiilor descoperite ascund o parte din istoria Iaşului. Pirotehniştii au scos de sub pământ de la cartuşe, până la proiectile reactive şi bombe de aviaţie. Cel mai mare depozit de bombe de aviaţie a fost descoperit pe aeroportul din Iaşi. “Între 2009 şi 2010 când a fost exstinsă pista aeroportului din Iaşi, am asanat suprafaţa de acolo. Lucrătorii de atunci au făcut săpături de până la opt metri cu utilajele şi au descoperit un depozit de muniţie de aviaţie nemţesc, circa 36 de bombe de 100, 250 de kilograme. Ulterior, ne-au chemat pe noi, am evacuat zona, am asanat-o şi la un moment dat, la limita cu Aroneanu, am descoperit bombe de aviaţie ruseşti. Ruşii au încercat să detoneze acest depozit nemţesc şi nu l-au găsit, fiind descoperit abia atunci”, ne-a povestit Bogdan.

continuare pe www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Florin Salam, fitilul care a aprins BOMBA intre cele mai periculoase clanuri mafiote din Iasi! Politistii nu mai inchid ochii noaptea! Ar putea incepe un razboi de strada mai ceva ca in Craiova! VIDEO

Redacția

Părinții primesc zile libere atunci când școlile se închid

Redacția

Spitale fără electricitate la Iași! Un bărbat s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune și a amenințat că se sinucide (VIDEO)

Redacția
Încarcă...