Cumulat, impactul bugetar al măsurilor din Ordonanța-trenuleț, este unul pozitiv, de aproape 88 miliarde lei. Aici vorbim atât de reduceri prin înghețarea anumitor cheltuieli, precum și bani în plus prin venituri suplimentare. Ce conține în detaliu proiectul nu mai spunem, pentru că deja am publicat un material în acest sens.
Conform datelor Ministerului Finanțelor, măsurile fiscale au un impact pozitiv asupra veniturilor bugetare pe anul 2022 de 2,245 miliarde lei venituri ale bugetului de stat. Este vorba despre facilitatea fiscală pentru cheltuielile cu educația timpurie (care se amână), modificarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor (scăderea de la 1 milion euro la 500.000 euro) sau majorarea plafonului de aplicare a cotei reduse de TVA în cazul livrărilor de locuințe.
Plata contribuțiilor la sănătate pentru pensiile mai mari de 4.000 lei aduce 586,8 milioane lei la buget. În această sumă mai intră o altă facilitate, Ministerul nu a dorit să o dea chiar defalcat: majorarea plafonului neimpozabil în cazul cadourilor în bani şi/sau în natură.
Menținerea în anul 2022 a cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară, precum și a indemnizațiilor aferente funcțiilor de demnitate publică și funcțiilor asimilate acestora de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021,
» Citește continuarea pe pagina autorului