NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Cât rămân particulele de coronavirus în aer după ce o persoană infectată vorbește fără mască

Picăturile și particulele de salivă  infectate cu coronavirus care sunt aruncate în aer atunci când oamenii vorbesc ar putea rezista în aer mai mult de 8 minute, fapt ce ar explica capacitatea mare de contagiozitate a noului coronavirus, sunt de părere cercetătorii medicali.

O nouă estimare a cercetătorilor de la Institutele Naționale de Sănătate și de la Universitatea din Pennsylvania au arătat că vorbitul tare timp de un minut generează cel puțin 1000 de astfel de particule care conțin coronavirus, relatează CNN.

Aceste picături rămân în aer timp de peste opt minute, conform unui studiu publicat marți în jurnalul științific PNAS. Conform cercetării, este suficient ca o persoană sănătoasă să inhaleze aceste particule pentru ca ea să se infecteze cu noul coronavirus.

Pentru a realiza experimentul, cercetătorii au cerut unei persoane să repete cuvintele „Rămâi sănătos!”, într-un spațiu care simulează un mediu cu aer stagnant. Fraza a fost aleasă, spun cercetătorii, pentru că grupul de cuvinte „th”, în limba engleză, din cuvântul „healthy”, generează astfel de picături de salivă.

Cercetătorii au folosit, apoi, un laser pentru a observa ce se întâmplă cu aceste particule după ce ele au părăsit cavitatea bucală. Rezultatul a fost că picăturile mari s-au micșorat și evaporat în aer, însă au rămas în aer timp de peste opt minute. Inhalarea unor astfel de particule infectate de către o persoană sănătoasă duce la răspândirea bolii.

DIGI24

Advertisements

Related posts

Președintele Comisiei ATI: Dacă vom continua așa, vom ajunge într-o situație dramatică. Nicio regulă nu se respectă fără pedepse

Redacția

Beneficiile cireșelor – Ce proprietăți au aceste fructe minunate

Redacția

Cum se transmite meningita. Precizările Ministerului Sănătății după moartea unei eleve

Redacția
Încarcă...