RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Cât de des muncesc românii în afara orelor de lucru. Mulţi primesc sarcini de rezolvat şi în timpul liber

cetatenii-din-afara-granitelor-tarii-pot-accesa-servicii-consulare-online-/-a-fost-promulgata-legea-/-documentele-eliberate-care-se-pot-expedia-prin-servicii-de-curierat
Cetăţenii din afara graniţelor ţării pot accesa servicii consulare online / A fost promulgată legea / Documentele eliberate care se pot expedia prin servicii de curierat

Pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată, lăsaţi problemele de la muncă… la muncă. Uşor de zis, greu de făcut în anumite ţări. Un studiu mondial ne clasează abia pe locul 29 în ce priveşte echilibrul dintre viaţa personală şi serviciu. Iată care sunt ţările în care angajaţii merg fericiţi la birou, dar şi mai fericiţi de la job acasă. 

Pentru Andrei, un IT-ist care lucrează de acasă, e provocator să separe foarte clar serviciul de viaţa personală. “Încerc să respect programul. Aici depinde foarte mult cum setez eu taskurile pe ziua respectivă, cred că aici e cheia”, povesteşte Andrei.

Întrebat dacă după ora 18 se întâmplă să îşi mai verifice mailurile de serviciu, acesta răspunde: “Rar, rar. Mi se pare că e cel mai sănătos aşa, altfel nu cred că o să avem o sănătate foarte bună mentală şi emoţională”.

Pentru majoritatea angajaţilor români echilibrul între profesie şi acasă este o acrobaţie la limită, conform unui studiu realizat în 60 de ţări. 

  

Echilibrul job – timp liber. România, pe locul 29 în clasament

“România se află la jumătate în acest clasament, pe locul 29, cu o poziţie mai jos decât Ungaria. Media zilelor de concediu pe an în ţara noastră este de 34, cu una mai mult decât în ţara vecină. Pentru noi, concediile medicale sunt plătite cu 75% din salariu, în timp ce angajaţii maghiari primesc doar 60%. Iar la plata minimă pe oră stăm mai bine cu un dolar. Am fost depunctaţi, însă, la numărul de ore săptămânale lucrate. În medie 34 la noi, în timp ce ungurii au doar 31”, transmite Alex Prunean, reporter Observator.

Noua Zeelandă este pe primul loc în top, urmată de Spania, Franţa, Australia şi Danemarca, ţări în care oamenii nu trăiesc pentru a munci şi separă clar sfera personală de serviciu. La noi, cei mai mulţi angajaţi se plâng că rămân legaţi de locul de muncă chiar şi după program.

continuare pe observator

Related posts

Continuă ieftinirile la pompă. Guvernul ar putea prelungi compensarea preţului la carburanţi până la finalul lunii martie

Redacția

Bogdan Alexa, despre iluminatul modern, la Forumul Industriei de Iluminat

Ema Roman

Doi IT-işti fac bani din spălatul rufelor în public. Un serviciu, tot mai căutat şi la Iaşi

Redacția
Încarcă...