RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Cât costă o vacanţă de Crăciun în România. Cele mai populare zone din ţară

Cei mai mulţi dintre români se gândesc la zilele libere şi la vacanţa de Crăciun. Chiar dacă mai au de aşteptat aproximativ o lună până la vacanţă, oamenii au intrat în febra sărbătorilor de iarnă. Astfel, cele mai multe pensiuni şi hoteluri din ţară sunt aproape pline. În Maramureş şi Bucovina, cândva renumite pentru păstrarea tradiţiilor, sunt acum căutate hotelurile şi pensiunile de inspiraţie nordică.

Iarna, muntele este rege

Cei mai dinamici au de ales şi între drumeţiile pe munte, schi, plimbări cu sania trasă de cai, dar şi alte sporturi de iarnă.

Toată distracţia poate să coste şi aproape o mie de euro de persoană.

  

De obicei, în sezonul de iarnă cei mai mulţi aleg muntele. Mulţi turişti îşi doresc sărbătorile cu zăpadă din belşug şi peisaje de poveste cu brazi cerniţi aşa că Bucovina este în topul preferinţelor. Deja zona este rezervată în proporţie de 85% pentru Crăciun şi peste 90% pentru Revelion. La acest hotel aflat la 100 de metri de pârtia de schi s-au făcut rezervări încă din luna mai.

Bogdan Apetrei, manager hotel Vatra Dornei: ”În perioada Crăciunului mai avem ceva camere, dar pentru Revelion nu mai avem. Încep de la 600 până la 1500 euro. Suntem într-un apartament premium. Pereţii sunt placaţi cu piatră din munţii Rodop din sudul Bulgariei, scaunele şi fotoliile au fost aduse din Franţa, tavanele din lemn sunt aduse din Belarus şi Ucraina.”

Priveliştea este un criteriu important în alegerea cazării. O pensiune situată în vârf de munte, în Călimani, mai are doar o cameră liberă de Crăciun. În timp ce de Revelion este plină. Oaspeţii pot alege şi drumeţii montane, cu ATV-urile, plimbări cu trăsura sau chiar rafting pe răul Bistriţa.

Liviu Bazarca, proprietar pensiune de lux: “De Crăciun, cu 4 nopţi cazare, iar de Revelion, 6 nopţi, în regim ultra-all-in inclusive, iar pachetele costă 4500, respectiv 6000 de lei pe cameră. Avem aici cazi din lemn numite ciubere la baie, chiuvete sculptate în lemn. Mai avem şi mâncarea. Avem renumitele ouă de prepeliţă murate.”

Şi la un hotel din Bucovina, situat pe vârful Rarău, gazdele pregătesc mâncăruri alese pentru musafiri.

Daniel Sahlean: “Anul acesta, pe lângă produsele tradiţionale, am ţinut să adăugăm şi un meniu luxury, care constă în ceaun vânătoresc din capriorara şi mistreţ cu mirodenii de pe munte.”

Petrică Negrea, proprietar hotel: “O cameră este în jur de o mie de euro, un apartament 1200 de euro şi o garsonieră 1100 euro.”

Vacanţă de Crăciun. 90% dintre unităţile de cazare din Maramureş sunt ocupate

În Maramureş aproape 90% dintre unităţile de cazare sunt ocupate, după cum spun oficialii din turism. Paradoxal, primele s-au ocupat pensiunile scumpe.

Ciprian Maak, proprietar agro-pensiune: „Pachetul de sărbători include plimbare cu sania sau cu căruţa trasă de cai, o să avem muzică tradiţională live şi nelipsiţii colindători. Avem pachete cu demipensiune începând de la 2900 de lei şi până la 4000 de lei. Ne-am bazat pe arhitectura locală din Maramureş dar mizam şi pe un confort sporit.”

Cum zăpada începe să fie tot mai rară, unii hotelieri au investit în instalaţii de zăpadă artificială.

Oana Poenar, reprezentant hotel: “Prima dată s-au ocupat camerele noastre mai scumpe. Mulţi sunt interesaţi de zona SPA şi tradiţia specifică locului. În fiecare an venim cu ceva nou, anul acesta am făcut o piscine interioară. Am investit şi în sistemul de producer a zăpezii artificiale. Preţul a pornit de la 800 de lei de persoană pentru nopţi de cazare cu mic dejun şi masa festivă.”

În Maramureş, un pachet de 4 nopţi de cazare cu mic dejun şi masa festivă incluse, pentru o persoană, poate ajunge la aproximativ 4000 de lei.

sursa www.bzi.ro

Related posts

Sondaj: 7 din 10 companii le vor da angajaților prime de Paște. Angajatorii preferă să ofere bani sau tichete cadou

Redacția

Peste 100.000 de români vor primi câte 5.000 de euro de la stat pentru a-și instala panouri fotovoltaice. Programul va începe în 2024.

Carmen Bălăceanu

Cât costă un mărţişor la Apavital: 6 lei

Redacția
Încarcă...