Discuții și obiecții incredibile la adresa activității Casei Municipale de Cultură Pașcani. Instituția ce poartă numele marelui scriitor „Mihail Sadoveanu” este manageriată greșit. Acțiunile instituției sunt la pământ, primează interesul și risipa din bani publici, iar baza evenimentelor sunt copiii din unitățile de învățământ. Aceeași copii care au de suferit, atunci când este cazul să fie ajutați, sau susținuți.
Ce fac angajații Casei Municipale de Cultură? Ce activități au? Care este marea lor preocupare? Aflați din materialul realizat, după şedinţa Consiliului Local Pașcani, ce s-a desfășurat astăzi.
Șirul discuțiilor a fost deschis de intervenția consilierului Petronica Constantinescu (PNL). Ea a susținut că unitatea de cultură nu a vrut să asigure câteva costume pentru o serie de activități ale trupei de teatru de la Liceul Teoretic Miron Costin. Chiar dacă este consilier local, și ar fi vorbit frumos la telefon cu directorul Daniela Calistru, i s-ar fi răspuns pe un ton total neprietenos.
„Am fost zilele trecute din partea Liceului Teoretic Miron Costin, unde sunt membru în Consiliul de Administrație, și v-am solicitat să ne împrumutați niște recuzită pentru un festival de teatru pe care îl organizam. Dumneavoastră m-ați refuzat sec, spunând că nu împrumutați niciun obiect din Casa de Cultură deoarece sunt scumpe și se pot deteriora. Nu vi se pare normal ca, în virtutea colaborării cu instituțiile de învățământ, să ajutați aceste instituții pe proces verbal și pe răspunderea lor, având în vedere că, de fiecare dată când Casa de Cultură a organizat activități, copiii au participat cu entuziasm, chiar și în detrimentul orelor de curs? De altfel, fără acești copii, Casa de Cultură ar avea un public foarte redus la evenimente. Îmi amintesc de o activitate cu Mihail Sadoveanu, într-un an, când nu erau decât maxim 10 persoane în sală. În virtutea acestei colaborări, mi se pare normal ca, pe viitor, să reconsiderați această poziție și să acordați o mână de ajutor acestor copii. În primul rând, noi aprobăm un buget și pentru recuzită, pentru toate activitățile desfășurate, iar părinții contribuim și noi prin taxele și impozitele pe care le plătim pentru achiziționarea acestor obiecte.”, a susținut Petronica Constantinescu, consilier local.
Daniela Calistru, directorul Casei Municipale de Cultură Pașcani, a încercat să ofere un răspuns, dar mai mult a inflamat spiritele. În acest context primarul municipiului a intervenit și i-a atras atenția să nu dezinformeze. El a povestit cum a fost nevoit să aducă de acasă o boxă și un microfon pentru a asigura o ședință de instruire a personalului care a participat la alegerile parlamentare. Asta în condițiile în care sala era închiriată, iar casa de cultură beneficiază de sistem de sonorizare plătit din bani publici. „Adică, vine lumea la spectacol, vede boxele acolo și spune: «Astea nu le putem folosi, pentru că sunt speciale». Se folosesc, doamnă director, găsiți o soluție ca să fie utilizate! Nu putem veni să ne cărăm boxele de acasă! Chiar vă spun sincer, m-a deranjat teribil când au venit cei pentru instruirea de la alegeri și am spus că nu rămâne așa, voi spune public. Vin judecători și juriști, președinți de secții de votare din toată zona asta de pe Valea Siretului, se adună la Casa de Cultură și Casa de Cultură spune: «Da, ok, puteți veni, dar noi nu avem sonorizare cu boxele acolo și cu mixerul în spate».Ce ne trebuie, doamnă, facultate ca să apese cineva pe un buton de start? Poftim microfonul! Ce trebuie să facem, să angajăm pe cineva să vină cu microfonul? Deci, vă spun, am adus boxele de acasă, dar am zis că nu poate rămâne așa, nu se poate! Trăim niște situații absurde. Dați o adresă, domnule, am întâmpinat o problemă gravă, uitați-vă, îmi dați voie să schimb HCL-ul? Și o votăm aici. Da, domnule, când vine cineva, o instituție a statului, Jandarmeria face un instructaj, pompierii organizează niște cursuri, adună oamenii de aici, mergeți la Casa de Cultură pentru că sunt bani publici, sunt ai noștri, faceți ceva pentru comunitate, pentru oamenii aceștia. Veniți de acasă cu boxe și microfoane proprii? Haideți că nu e chiar așa!”, a povestit Marius Pintilie, primarul municipiului Pașcani.
Și consilierul Vlad Macovei (PSD) a intervenit și a întrebat care este programul de lucrur al instituției. Daniela Calistru a răspuns că programul este de luni până vineri de la 08.00 la 13.00, iar după pauză de la 17.00 la 20.00. Macovei solicitat ca angajații instituției să își adapteze programul de activitate, dar și cel cultural în spre partea de weekend a săptămânii, atunci când ar avea și mai mult public la activități.
„Ar trebui cumva ca sâmbăta și duminica să aveți program, pentru că eu fiind la serviciu de luni până vineri, nu pot veni în același timp cu programul dumneavoastră. În weekend, când aș vrea să vin, este închis și apoi spuneți că nu aveți spectatori. Eu chiar vreau să vin, dar având un program similar cu al meu, ce facem în weekend?”, a susținut Vlad Macovei, consilier local PSD.
De departe cea mai dură apreciere a fost cea a viceprimarului Claudiu Bodoașcă. El a povestit că în urma unei acțiuni de control a găsit angajați care nu se aflau la lucru, și care au au semnat condica de prezență.
„Și eu sunt foarte nemulțumit de activitatea de la Casa de Cultură! Conform atribuțiilor date de domnul primar, ar trebui să mă ocup de Casa de Cultură și de tot ce ține de sport și cultură. Am fost într-o zi, așa, ca fapt divers, să verific condica de prezență și nu era semnată de toată lumea, nu i-am găsit pe toți la serviciu. Astăzi vă spun că, pentru a nu vă da în scris, aștept în perioada următoare un proiect de hotărâre prin care să aprobăm din nou tarifele pentru Casa de Cultură, deoarece nu mi se pare normal să lăsăm sala de închiriat și să nu asigurați sonorizare. Sonorizarea Casei de Cultură este realizată din bani publici și vom modifica HCL-ul, care spune clar că atunci când sala se închiriază, se închiriază și cu sonorizare, pentru a nu mai exista dubii, iar lumini și toată recuzita trebuie să fie incluse, pentru că așa este normal! Vom lămuri atunci și ce înseamnă colaborările, cum putem da recuzita, care, așa cum a spus și doamna consilier, este achiziționată din bani publici. Așa cum am procedat la Balul Bobocilor și am scos taxa de închiriere, așa vom proceda și pentru această recuzită; vom face o hotărâre de Consiliu Local pentru ca să o puteți împrumuta pe bază de proces verbal, iar dacă se strică, se asumă și se plătește. Așadar, doamna director, vă rog să pregătiți proiectul de hotărâre pentru noile activități și voi veni mai des să verific prezența la serviciu. De asemenea, programul trebuie modificat, regulamentul de organizare și funcționare ne-a scăpat, dar nu este nicio problemă, vom face în așa fel încât activitatea Casei de Cultură să se desfășoare de miercuri până duminica, iar luni și marți să fie libere.”, a susținut Claudiu Bodoașcă, viceprimarul municipiului.
Și aici Daniela Calistru a intervenit și a spus că în acea zi o parte din referenți se află în libere, iar unii au participat la o înmormântare. Când a fost întrebată dacă angajații au lipsit motiv. Calistru a susținut că: „Erau învoiți verbal”.
Bomboana pe tortul discuțiilor a fost pusă de consilierul Mihai Grigoriu (PNL). „Eu am vrut să concluzionez și să spun că s-au ajuns la aceste discuții, pentru că, indiferent de care parte a mesei stăm noi consilierii, se pare că singura activitate care merge la Casa de Cultură. Este partea de impresariat, pe care, dumneavoastră se pare că nu o controlați acolo. De aceea s-a solicitat raport de activitate zilnică, a angajaților din subordine. Nu știm dacă acolo din 20 sau 21 de zile lucrătoare, aveți activitate două sau trei zile într-o lună”, a susținut Mihai Grigoriu (PNL).
„Lăsați-le așa, este foarte corect ce a spus domnul Grigoriu. Suntem 10-20 de consilieri la masă aici, care știm ce vorbim, împărţim aceeași idee”, a mai spus consilierul Vlad Macovei.
Bugetul și lista de investiții a Casei Municipale de Cultură Pașcani a fost votată, dar în urma discuțiilor aleșii locali așteaptă raportul de activitate al directorului și angajaților.