RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Carieră de succes încheiată dramatic! Un profesor de la Palatul Copiilor din Iași a ajuns să cânte pe străzi. În trecut a fost omul care anima petrecerile de la cele mai cunoscute localuri

Ieșeanul Costel Feraru, un fost profesor de țambal de la Palatul Copiilor din Iași, este nevoit să cânte pe stradă pentru a se întreține. A cântat de-a lungul carierei sale la petrecerile celor mai cunoscute localuri din zona Moldovei. Chiar dacă a avut ocazia să lucreze în alte orașe din țară și din lume, dragostea pentru orașul natal l-a adus mereu înapoi. De 50 de ani se bucură de o carieră de succes care s-a încheiat însă dramatic. La vârsta de 62 de ani, cântă la țambal pe strada Lăpușneanu din Iași pentru a strânge banii de chirie. Pandemia de COVID-19 l-a lăsat fără loc de muncă și colaborări în acest an. Banii câștigați de la trecători sunt puțini, abia îi ajung în unele zile să își asigure o masă caldă.

„Pe 8 martie, un prieten m-a rugat să cânt la un eveniment și la câteva zile a fost dată starea de urgență. După nu am mai avut unde să lucrez și am fost nevoit să mă întrețin până în iulie din banii pe care am reușit să îi pun deoparte. Dacă ar trece această perioadă de pandemie, aș avea unde să mai lucrez, fiindcă ar fi mai multe evenimente. În felul acesta este foarte greu să mă întrețin. Acum că și economiile s-au terminat, am fost nevoit să găsesc o soluție. Așa că, la începutul lunii iulie am fost la primărie și am primit autorizație să cânt în acest spațiu. Este greu, nu se câștigă mult, de multe ori nu câștig nici pentru masa de peste zi”, a povestit țambalagiul ieșean Costel Feraru.

Experiența lui de viață și nevoile l-au învățat să se descurce în orice situație. Oricât de greu îi este să treacă peste anumite perioade, faptul că încă poate face ceea ce îi place îl face fericit. Țambalul i-a fost alături peste tot, la bine și la rău, și va continua sa cânte până la iarnă pentru ieșenii care trec pe Lăpușneanu.

Avea doar 9 ani când a învățat primele note muzicale la țambal în cadrul Palatului Copiilor din Iași. De la vârsta de 15 ani până la 17 ani, a cântat pentru Orchestra UTC, care a aparținut de Casa de Cultură a Studenților din Iași. A mai studiat timp de un an la Școala Populară de Arte instrumentul său de suflet, țambalul. Cei de la Ansamblul Folcloric „Doina Carpaților” l-au luat în echipă până când a fost nevoit să facă armata. În anul 1978 a început armata la Ploiești. În cadrul orchestrei armatei a cântat mai bine de 1 an. Deși i s-a propus un loc de muncă în orchestra de la Casa Armatei Ploiești, Costel Feraru a ales să revină în orașul său natal. Și-a continuat activitatea în Iași, în Ansamblul „Doina Carpaților”, alături de care a participat la festivaluri în toată lumea, aproape 10 ani.

  

„Am călătorit la festivaluri în orașe din Europa, America și Asia. Apoi m-am stabilit, în 1985, la restaurantul Trei Sarmale și după 5 ani acolo, am cântat la Crama Traian. Era mult mai ușor atunci să colaborezi, să ai contracte. Am predat și la Palatul Copiilor din Iași în 1996, dar mă plăteau cu mai puțin de jumătate de normă, fiindcă aveam undeva la 16 ore pe lună. Am ales atunci să plec și m-am angajat la Rapsodia Vasluiului. Am cântat la cele mai mari localuri, aveam 3 mese calde pe zi și cazare. Au fost vremuri foarte bune”, a mai precizat Costel Feraru.

Din 2006 până în 2010, viața țambalagiului Costel Feraru nu a fost deloc ușoară. În 2006, când lucra în Vaslui, un alt gen de muzică capta publicul român, manelele. Noul val muzical și criza economică din 2008 a scăzut cu 25 la sută salariul câștigat din prestațiile sale din cadrul orchestrei. Chiar și bonurile de masă și de vestimentație care mai adăugau 25 la sută la salariu au fost tăiate. Grijile financiare i-au afectat viața personală, divorțând de soția cu care avea deja un copil. Fiind greu să se întrețină cu 400 de lei pe lună și proaspăt divorțat, a ales drumul străinătății. În Italia, alături de alți colegi români muzicieni, timp de 10 ani a cântat pentru petreceri la diverse localuri din orașul Perugia. Acolo a învățat stilul lor de viață, dar și muzica napolitană, pe care o prestează și pentru ieșeni.

„Începuse în 2006 un val puternic de muzică de genul manelelor și am început să avem pierderi mari. Ne-au tăiat din salarii vreo 50%. Lucram de joi până duminică, toate nopțile, iar în zilele libere mă odihneam. Din cauză că nu eram prea prezent în familie și nici banii nu mai ajungeau să ne întreținem, soția a dat divorț și am rămas singur. Am decis să plec în afară o perioadă. În Italia am stat 10 ani și a fost o experiență frumoasă și acolo. Se câștigă bine în străinătate, dar e greu când te întorci înapoi în țară. Până află cei din branșă că te-ai întors și până găsești o formație, îți trebuie aproape doi ani. Am revenit în Iași în 2019 și am cântat la Hanul Ancuței până în decembrie 2019”, a mai adăugat Costel Feraru.

bzi

Related posts

Locuri de muncă sezoniere în Spania

Ema Roman

O femeie de 36 de ani, având cancer în fază terminală, cântărește doar 25 de kilograme. Medicii din Iași vor să o transfere la Secția de Îngrijiri Paliative de la Spitalul Municipal Pașcani

Redacția

Bărbatul care a căzut pe scările din fața Primăriei a murit

Oana Cordoneanu
Încarcă...