Logo

RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Care este fapt semnificația dovleacului de Halloween. Tradiții și obiceiuri pentru 31 octombrie

Halloween-ul, o sărbătoare plină de mister și simbolism, este celebrată în fiecare an pe 31 octombrie. Deși este cunoscută astăzi pentru costumele înfricoșătoare, dovlecii sculptați și tradițiile legate de dulciuri, are rădăcini mult mai adânci, provenind din istoriile antice, credințe religioase medievale și influențe culturale moderne.

Halloween-ul este o sărbătoare plină de tradiții și obiceiuri care combină elemente vechi și moderne, multe dintre ele având origini europene precreștine sau medievale, iar altele evoluând în mod special în Statele Unite. Dovleacul este unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale sărbătorii, având o poveste și o semnificație bogată care combină tradiții irlandeze și elemente mai moderne.

Povestea și semnificația dovleacului de Halloween

Dovleacul de Halloween, cunoscut sub numele de „Jack-o’-Lantern”, provine dintr-o veche legendă irlandeză despre un personaj numit Stingy Jack (Jack cel Zgârcit).Stingy Jack era un bărbat viclean care l-a păcălit de mai multe ori pe Diavol să nu-i ia sufletul.

  

După moartea sa, Jack nu a fost primit nici în Rai, din cauza vieții sale păcătoase, și nici în Iad, pentru că l-a păcălit pe Diavol. Ca pedeapsă, Diavolul i-a dat un tăciune aprins pe care Jack l-a pus într-un nap scobit pentru a lumina drumul în întuneric, devenind astfel un suflet rătăcitor.În Irlanda și Scoția, oamenii sculptau napi și ridichi pentru a face lanterne care să alunge spiritele rele, inspirate de povestea lui Jack.

Dovleacul sculptat și luminat cu o lumânare are mai multe semnificații:Tradițional, dovlecii sculptați erau plasați la ușa casei pentru a alunga spiritele malefice și pentru a proteja locuințele.

La fel ca în legenda lui Jack, dovleacul cu lumânare simbolizează lumina care ghidează sufletele rătăcitoare sau care îndepărtează întunericul.

Cu timpul, dovlecii au devenit un element de decor central în sărbătorirea Halloween-ului, iar oamenii au început să creeze figuri mai complexe și mai artistice, oferindu-le un aspect festiv și adesea distractiv, în loc de doar unul înfricoșător.

Sărbătoarea De Halloween, pe 31 octombrie

Sărbătoarea își are rădăcinile în vechiul festival celtic Samhain (pronunțat „Sow-in”), o celebrare de toamnă care marca sfârșitul sezonului de recoltare și începutul iernii, considerat de celți drept „Anul Nou”. Samhain era o sărbătoare de tranziție și de contact cu lumea spiritelor.

Continuare pe SpyNews

Related posts

Lansare de carte la Parohia “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Dumbrăvița (Foto)

Ema Roman

O fotografie în comuna Heleșteni,  inclusă în expoziția „We are living heritage” („Suntem patrimoniu cultural imaterial”), organizată de UNESCO

Redacția

Lucrări ale marelui sculptor Ion Irimescu sunt expuse în premieră la Iaşi

Redacția
Încarcă...