NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Național

Cantități duble de precipitații căzute în Moldova față de normalul perioadei

In partea de vest a tarii s-au inregistrat cele mai mari precipitatii din ultimii 200 ani. Ploua zilnic si in Moldova iar cantitatea de apa este dubla fata de normalul acestei perioade. Daca in luna aprilie, regiunea se confrunta cu o seceta pedologica acum avem prea multa apa. Si in luna iulie, mai ales in nordul Moldovei si in zonele montane va ploua.

Ploile au devenit o obisnuinta in Moldova, de doua saptamani incoace. Fenomenele sunt normale pentru acesta perioada sustin meteorologii insa cantitatea de precipitatii a depasit deja media lunara iar furtunile sunt prea violente.

Ovidiu Machidon – sef serviciu Centrul Meteorologic Regional: “Sunt fenomene specifice anotimpului de vara, nu este nimic iesit din comun. Problema este cea a cantitatilor de apa si a intensitatii fenomenelor. Pot sa va spun ca pana la aceasta data, la statiile pluviometrice de pe teritoriul Moldovei, cel putin in jumatatea Nordica a regiunii s-au depasit canitatile medii normale pentru aceasta perioada, astfel incat, daca in mod normal in nordul, centrul si nord vestul regiunii ar fi trebuit sa avem cantitati cuprinse intre 85-95 litri pe metrul patrat la majoritatea statiilor meteo s-au depasit 100 litri la unele statii chiar de doua ori cantitatea medie luna multianuala“.

In weekend vom avea parte de temperaturi maxime cuprinse intre 29 si 33 grade si minime intre 13 si 19 grade Celsius.

  

“Pe parcursul celorlalte zile, pana la sfarsitul acestei saptamani vremea se va mentine calda in cursul dupa amiezelor si pe parcursul noptilor. Vor mai fi innorari temporar accentuate mai ales in zona de munte si in nordul Moldovei unde se vor semnala averse de ploaie, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului si posibil vor mai fi conditii de grindina”, a completat Ovidiu Machidon.

Prognozele meteo pana pe 20 iulie indica un surplus de apa. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 19 si 23 grade.

“In prima jumatate a lunii viitoare vremea va oscila in limite apropiate de normalul perioadei iar probabilitatea de aparitia a precipitatiilor va fi mai ridicata in nordul Moldovei si in zona de munte. In ceea ce priveste estimarile meteo care vizeaza un interval mai indepartat de timp si anume 29 iunie pana pe 20 iulie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de mediile climatologice iar mediile valorilor pluviometrice vor avea o tendinta de excedent“, a adaugat Ovidiu Machidon.

TELEM

Advertisements

Related posts

Instructorii auto independenti nu mai au voie sa pregateasca soferi

Redacția

Cîţu, despre alegerile la PNL Bucureşti: Sunt sigur că scrutinul se va desfăşura în condiţii normale şi va câştigat de Ciprian Ciucu

Redacția

Jocurile Olimpice: Înotătorii David Popovici și Robert Glință s-au calificat în finale la 200 m liber și 100 m spate

Redacția
Încarcă...