RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Când se poate ieşi la pensie? Iată tot ce trebuie să știi despre vârsta de sănătate

O decizie a Curtii Constitutionale din Romania prevede ca anumite categorii de contribuabili vor putea iesi la pensie chiar si cu 15 ani mai devreme.

Astfel, potrivit legii, vor putea iesi mai devreme la pensie toti asiguratii, indiferent de cand au capatat handicapul.

Pana acum, de aceasta reducere a varstei de pensionare beneficiau doar persoanele care capatau handicapul inainte de a intra in sistemul asigurarilor de stat.

Varsta de pensionare va fi redusa astfel:

– cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap mediu, daca au realizat stagiul complet de cotizare;

  

– cu 10 ani pentru asiguratii cu handicap accentuat, daca au realizat cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;

– cu 15 ani pentru asiguratii cu handicap grav, daca au realizat cel putin o treime din stagiul de cotizare, potrivit avocatnet.ro.

In prezent varsta legala de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

Românii vor beneficia de o nouă pensie! Cine va avea dreptul la aceasta

Proiectul a fost elaborat pe fondul crizei de coronavirus și are ca scop susținerea persoanelor a căror părinți au fost doborâți de virusul chinezesc care a afectat o lume întreagă.

Mai exact, în data de 08.04.2020, Senatul a acceptat propunerea legislativă de față, iar astfel, copii a căror părinți mor din cauza infecției cu coronavirus vor beneficia de o pensie de urmaș.

Proiectul a trecut de senat în urma celor 130 de voturi înregistrate.

Potrivit propunerii legislative, pensia de urmaș va fi egală cu 75% din cuantumul salarial al cadrului medical la data decesului.

„Urmaşii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical a avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.

În situația în care nu este identificat un urmaș iar persoana decedată se dovedește că era singurul susținător al părinților, atunci ei vor avea dreptul să încaseze jumătate din pensia de urmaș menționată anterior, adică la 37.5%.

În cazul în care nu există urmaş, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş menţionată anterior.

Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii sau în alte reţele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister”, se menţionează în propunerea legislativă adoptată miercuri de Senat.

BZI

Related posts

Vacanță pe litoralul românesc în 2023: Tarifele de cazare au crescut

Redacția

Apicultorii din județ pot depune cererile în Programul Național Apicol până la data de 31 iulie 2021. Până în prezent au fost depuse la APIA doar 23 de solicitări

Redacția

Fiscul porneşte tăvălugul popririlor pe pensii. Exemple de datorii pentru care pot fi blocate conturile

Redacția
Încarcă...