NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Campania de vaccinare cu ROR a început în forţă. În total vor fi imunizați 9.000 de copii

Peste 50% dintre cei 9.000 de copii care nu fuseseră imunizaţi au primit vaccinul împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei. În jur de 70 de părinţi au refuzat vaccinul, iar 800 de copii au avut contraindicaţie temporară pentru administrarea produsului.

 

Bilanţul primelor săptămâni de campanie pro-vaccinare în judeţ arată că, inclusiv atunci când sunt consiliaţi să-şi vaccineze copiii, unii adulţi refuză fără prea multe explicaţii vaccinul ROR. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi (DSP) a subliniat pentru „Ziarul de Iaşi“ unde se situează judeţul după primele săptămâni de campanie intensă pro-vaccinare.

Potrivit dr. Liviu Stafie, în primele două săptămâni din luna august, mai bine de jumătate dintre cei aproape 9.000 de copii cartagrafiaţi de medicii de familie – copii care nu primiseră în momentul evidenţei vaccinul ROR – au fost imunizaţi împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei.

Pe de altă parte, un 8% din totalul minorilor nu au fost vaccinaţi cu ROR din cauză că reprezentanţii legali au refuzat vaccinul. Cu toate că DSP a mers pe la porţile oamenilor cu voluntari care le-au explicat părinţilor beneficiile vaccinului ROR, oamenii s-au încăpăţânat să nu-şi vaccineze copiii fără să-şi motiveze decizia. În plus, alţi 2% din totalul copiilor nu au fost imunizaţi din cauză că nici ei, nici reprezentanţii lor legali nu au fost găsiţi acasă.

„Raportarea vaccinării se face acum la fiecare două săptămâni. Astfel, pe 15 august, acoperirea vaccinală cu ROR pentru totalul copiilor cartagrafiaţi de medicii de familie din judeţ era de aproximativ 60%, excluzându-i pe care care nu au fost găsiţi la domiciliu, pe cei care au refuzat vaccinul şi pe cei cu contraindicaţii pentru vaccinare. Sperăm ca până la începutul lunii septembrie să ajungem la peste 70%. Am avut, desigur, şi refuzuri. 7-8% din totalul copiilor nu au fost vaccinaţi pentru că părinţii au refuzat, momentan fără să detalieze de ce au făcut asta. Odată ce va apărea şi legea vaccinării, părinţii vor fi obligaţi să explice de ce refuză administrarea vaccinului“, a declarat dr. Liviu Stafie, directorul DSP.

Din 8.948 de copii cu vârstele cuprinse între nouă luni şi nouă ani, identificaţi de medicii de familie ca fiind nevaccinaţi complet cu vaccinul ROR, 800 de copii au avut contraindicaţie temporară pentru administrarea produsului farmaceutic. „Numărul celor cu contraindicaţie totală este nesemnificativ“, a adăugat medicul.

Conform directorului DSP, în prezent, epidemiologii DSP ţin legătura cu medicii de familie pe subiectul vaccinării mult mai strâns decât în lunile trecute. În primele două săptămâni de campanie, reprezentanţi ai DSP, alături de volunatri de la asociaţiile Salvaţi Copiii şi de la Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi, au mers în comunele din judeţ cu rata de vaccinare cea mai scăzută pentru informarea cetăţenilor cu privire la beneficiile imunizării cu ROR. În cazul acestui vaccin, rata de vaccinare în judeţul Iaşi era de 67%, în luna iulie – la începutul campaniei pro-vaccinare.

Rata recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii indiferent de tipul de vaccin este este de 95%. „Rata recomandată de OMS este idealul, perfecţiunea. O rată de vaccinare între 80 şi 95% este foarte bună, şi de cele mai multe ori cea mai întâlnită. Ce este sub 80% înseamnă nişte goluri ale căror efecte se văd în timp – de exemplu, epidemiile. La o rată de vaccinare de 67% înseamnă că 1 din 3 copii nu a fost prins în programul naţional de vaccinare şi că nu a fost vaccinat. Ceea ce nu este deloc în regulă“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

În judeţul Iaşi, din februarie 2016, de la începutul epidemiei de rujeolă, au fost confirmate şi diagnosticate 49 de cazuri. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în satul Criveşti (16 cazuri), comuna Vânători, în satul Crucea, comuna Lungani (7 cazuri) şi în municipiul Iaşi (6 cazuri).

Conform rezumatului caracteristicilor vaccinului ROR, produsul este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. În circumstanţe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei – M-M-RVAXPRO (n.r. – denumirea comercială a vaccinului) poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni.

 

„Persoanelor cu vârsta de 12 luni sau peste trebuie să li se administreze o doză la o dată aleasă. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză, în conformitate cu recomandările oficiale. A doua doză este destinată persoanelor care, din orice motiv, nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză“, se arată în documentul citat.

Potrivit acestuia, în cazul în care un sugar este vaccinat la nouă luni, când acesta are între 12 şi 15 luni de viaţă, trebuie revaccinat. Specialiştii care au întocmit rezuma­tul caracteristicilor vaccinului ROR notează că, în cazul sugarilor sub nouă luni, nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

Un spital din Iaşi este cu un pas înaintea cancerului de sân

Redacția

După aproape zece ani de chin, un bărbat din județul Iași poate duce din nou o viață normală

Redacția

Lista celor 50 de spitale cu probleme la dezinfectanţi. Toate cele din Bucureşti au contracte cu Hexi Pharma

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site