RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Câinii periculoși nu vor avea voie în autobuz nici cu botniță. Puteți dezbate ideea Primăriei

În urma evenimentelor recente în care mai multe persoane au fost atacate de câini în spaţiul public, Primăria a pregătit un aşa-numit regulament privind gestionarea câinilor periculoşi. Proiectul merge până într-acolo încât defineşte condiţiile de viaţă ale patrupedelor, descriind adăpostul, spaţiul în care este ţinut, dar şi prezenţa câinelui în spaţiul public. Regulamentul a fost pus ieri în dezbatere publică şi rămâne deschis propunerilor timp de o lună jumătate.

 

  

În urma evenimentelor recente în care mai multe persoane au fost atacate de câini în spaţiul public, Primăria a pregătit un aşa-numit regulament privind gestionarea câinilor periculoşi. Proiectul elaborat în acest sens include aici orice câine din rasele catalogate ca atare, orice câine care a fost dresat să fie agresiv, dar şi orice câine care poate transmite o boală gravă oamenilor sau altor câini. Proiectul se referă la câinii care au ori proprietar ori deţinător.

PROIECT

Proiectul merge până într-acolo încât defineşte condiţiile de viaţă ale patrupedelor, descriind adăpostul, spaţiul în care este ţinut, dar şi prezenţa câinelui în spaţiul public. Lipsa carnetului de sănătate sau a botniţei sunt pasibile de amenzi, iar cea mai mare sancţiune ajunge la 2.500 de lei.

„Îi vom pedepsi pe cei care antrenează câinii în lupte“, a spus primarul Mihai Chirica, într-o conferinţă de presă.

Luptele de câini sunt interzise, iar amenzile în acest caz ajung, de asemenea, la 2.500 de lei.

În ceea ce priveşte câinii fără stăpân, primarul a promis că se va încerca menţinerea efectivului canin de pe raza municipiului, cu sau fără stăpân.

Practic, cei care deţin câini periculoşi sunt obligaţi să anunţe Primăria Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală. Una dintre prevederile regulamentului interzice accesul în mijloacele de transport în comun a câinilor periculoşi, chiar dacă aceştia au botniţă. Mihai Chirica a lăsat să se înţeleagă că doar câinii special antrenaţi pentru persoanele cu dizabilităţi vor putea să călătorească în mijloacele de transport în comun, în locuri special amenajate.

Proiectul, care vizează o mai bună responsabilizare a celor care deţin câini, a fost pus ieri în dezbatere publică şi va rămâne deschis propunerilor timp de aproximativ o lună şi jumătate. Apoi va intra în plenul Consiliului Local.

„Sunt iubitor de animale, dar nu vreau să transformăm Iaşul într-o mare grădină zoologică. Nici mie nu-mi convine când văd mizerie prin oraş în urma căţeilor. Toată lumea s-a obişnuit să lovească în câinii comunitari, să îi găsească numai pe ei vinovaţi… De cele mai multe ori nu este aşa“, a mai spus primarul Chirica.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro 

 

Related posts

Ziua eroilor, cu depuneri de coroane în Paşcani şi suburbii (Foto)

Redacția

Povestea emoționantă a „Ursoaicei fără nume”, eliberată de la Zoo după 38 de ani: „Până acum a fost doar un număr într-un registru”

Redacția

Probleme sociale şi de mediu, la audienţele de la Primărie

Ema Roman
Încarcă...