RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Poliție

Câinii de luptă şi atac vor fi obligatoriu sterilizaţi! REGULI NOI pentru toate rasele

Orice proprietar de câine va trebui să respecte acest regulament, sub ameninţarea unor amenzi de până la 2.500 lei. Aici sunt prevăzute de la lungimea şi materialul lanţului până la dimensiunea cuştii, dar şi a ţarcului. Ce acte trebuie să aveţi la voi dacă scoateţi câinele la plimbare? Când puteţi lăsa câinii să facă pui şi când nu? Care sunt rasele considerate periculoase, pentru care aveţi obligaţii în plus?

 

  

Proprietarii de câini din Iaşi, îndeosebi cei de câini consideraţi periculoşi, vor trebui să respecte, începând din această lună, unele măsuri prevăzute într-un regulament iniţiat de municipalitate. Normele, printre care se numără şi unele care fac deja obiectul unor acte normative instituite la nivel naţional, vor fi aprobate la sfârşitul acestei săptămâni în plenul Con­siliului Local.

Orice câine trebuie înscris

O măsură impusă de municipa­litate vizează obligativitatea îns­crierii tuturor câinilor cu stăpân în baza de date naţională (RECS). Regulamentul prevede mai multe norme de conduită, atât pentru deţinătorii de câini, cât şi pentru vecinii acestora.

Pentru câinii din curţi, Primăria obligă proprietarii să limiteze mişcarea câinilor prin două metode: utilizarea unui lanţ de cel puţin 2 metri, din zale metalice, şi ţarcul, ce trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin şase ori mai mare decât cuşca. În regulament se arată că orice altă metodă de li­mitare a mişcării câinilor din curţi sau grădini este interzisă.

„La ieşirea pe domeniul public sau privat al Municipiului Iaşi, deţi­nătorii vor avea asupra lor carnetul de sănătate sau un alt document care atestă efectuarea acţiu­nilor sanitar-veterinare, precum vaccinări, deparazitări, eliberat de un cabinet veterinar autorizat, identificarea şi înregistrarea în RECS“, se arată în regulament.

În ceea ce priveşte înstrăinarea câi­nilor de companie, regulamentul prevede că aceasta poate fi făcută doar după identificarea prin microcipare şi înregistrare în RECS.

Pentru proprietarii de câini periculoşi, municipalitatea solicită deţi­nă­torilor să depună un set de documente la Poliţia Locală. Totodată, în situaţia schimbării domiciliului, deţinătorii de câini sunt obligaţi să anunţe instituţia în maximum 48 de ore. În cazul în care nu sunt respectate normele impuse în re­gulament, proprietarii riscă sanc­ţiuni cuprinse între 200 şi 2.500 lei, în funcţie de abaterea constatată.

La cât ajung amenzile?

Cea mai mare amendă, din marja de mai sus, este pentru si­tuaţia în care poliţiştii identifică un deţinător ce a scos un câine periculos în spaţii publice fără a-l ţine în lesă şi fără ca patrupedul să aibă botniţă. O altă sancţiune, de maximum 400 lei, a fost stabilită pentru acei proprietari care intră în spaţii de joacă alături de câinele de companie.

„Este interzisă reproduce­rea exemplarelor din rasele Ame­rican Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mas­tino Napolitano, Fila Bra­ziliero, Mastiff, Ciobănesc Cau­cazian, Cane Corso, fără drept de reproducere recunoscut de Aso­ciaţia Chinologică Română, precum şi a metişilor lor. Câinii de luptă şi atac, asimilaţi prin caracterele lor morfologice cu tipurile Pit Bull, Boerbull, Bandog, precum şi metişii lor, vor fi obligatoriu sterilizaţi, indiferent de sexul lor“, se mai precizează în regulament.

Municipalitatea a explicat că astfel de reguli trebuie introduse având în vedere numeroasele incidente petrecute în ultima perioadă pe raza oraşului şi care s-au soldat cu atacarea unor cetăţeni de către câinii periculoşi sau agresivi deţinuţi de persoane fizice sau juridice.

sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

O bătrână din Iași a primit o amendă de 10.000 de lei pentru că a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât permitea Ordonanța Militară!

Redacția

Accident în Vânători produs de un TIR care transporta saci cu ciment

Redacția

Vânzători ambulanți de ciuperci amendați de Poliția Locală. Avertismentul medicilor!

Oana Cordoneanu
Încarcă...