RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Câinii considerați periculoși sau agresivi ar putea fi monitorizați în urma unui proiect de lege adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 75 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 27 de abţineri, un proiect care vizează facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării deţinerii câinilor periculoşi sau agresivi, în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chinologică Română tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional şi care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil, transmite Agerpres.

„Pentru respectarea principiului egalităţii în faţa legii, precum şi pentru facilitarea punerii în aplicare a măsurilor necesare monitorizării pe teritoriul României a deţinerii câinilor periculoşi sau agresivi, se impune modificarea OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, în sensul acordării prerogativelor pe care le are Asociaţia Chiologică Română în temeiul acestui act normativ tuturor asociaţiilor chinologice care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional şi care sunt afiliate la federaţia internaţională de profil”, se subliniază în expunerea de motive.

În prezent, în România, îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile legii, două asociaţii în domeniul chinologic afiliate la federaţii internaţionale diferite, mai exact Asociaţia Chinologică Română şi Uniunea Chinologică Royal, ambele având aceleaşi drepturi şi obligaţii în raport cu prevederile legale în baza cărora au fost înfiinţate, conform proiectului de act normativ.

Proiectul, iniţiat de parlamentari AUR, a fost adoptat cu un amendament care prevede că proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi au obligaţia să depună la sediul Poliţiei în a cărui rază este situat imobilul în care este deţinut animalul o adeverinţă în fotocopie, eliberată de către o asociaţie chinologică naţională, afiliată la o federaţie chinologică internaţională din care să rezulte încadrarea acestuia în categoriile respective, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.

  

O altă propunere admisă la comisia de specialitate stipulează că dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii şi atestării lor profesionale şi vor fi autorizaţi din trei în trei ani de o comisie formată din câte un reprezentant al unei asociaţii chinologice naţionale afiliate la o federaţie chinologică internaţională, Ministerului Afacerilor Interne şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Autorizaţia va fi vizată anual. Sunt permise dresajul şi antrenamentul acestor câini de către deţinător, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor răspunderilor prevăzute de lege.

Un alt amendament admis prevede că proprietarii sau deţinătorii temporari de astfel de câini au obligaţia de a-i prezenta la o asociaţie chinologică naţională afiliată la o federaţie chinologică internaţională în vederea evaluării şi încadrării lor în una dintre categoriile menţionate.

Până la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Canină, câinii vor fi înregistraţi şi identificaţi prin cip, pe cheltuiala proprietarului sau a deţinătorului temporar, de către o asociaţie chinologică naţională afiliată la o federaţie chinologică internaţională, menţionându-se codul în carnetul de sănătate şi în adeverinţa eliberată, prevede o altă modificare la textul de act normativ.

Proiectul va fi dezbătut în Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.https://www.g4media.ro/cainii-considerati-periculosi-sau-agresivi-ar-putea-fi-monitorizati-in-urma-unui-proiect-de-lege-adoptat-de-senat.html

Related posts

Neamţ: Cadavrul găsit în râul Moldova este al unui tânăr din Iaşi, dispărut din decembrie

Redacția

Poșta română angajează pentru Pașcani factor poștal distruitor urban

Oana Cordoneanu

Busuiocul, planta magică a bunicilor. Vindecă numeroase boli

Redacția
Încarcă...