RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Bursa chiriilor la Iași. Studenții, în cursa contracronometru pentru cazare

În curând începe anul universitar, iar studenţii caută de zor soluţii de cazare. Cei mai mulți tineri sunt interesați să prindă o cameră în cămin, deoarece prețurile pentru chirii au crescut. Cu cât apartamentele sau garsonierele sunt mai aproape de facultate, cu atât prețul lor este mai mare. Deci studenția în chirie costă. 

Studenții din marile centre universitare își caută un loc în cămin. În cazul celor mai multe facultăți, camerele disponibile sunt mai puține decât cererile, astfel că tinerii care nu primesc aprobare, se mută cu chirie.

În cele cinci universități de stat din Iași sunt înscriși peste 54 de mii de studenți care au la dispoziție 15 mii de locuri de cazare în cămine. Momentan, universitățile nu au anunțat oficial dacă vor mări tarifele. Anul trecut, de exemplu, o cameră costa între 140 și 640 de lei.

Astfel, un student care doreşte să stea la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) va plăti 140 de lei pe lună pentru a locui în majoritatea căminelor UAIC. Tariful este  pentru șapte dintre cămine, acolo unde se stau câte trei-patru în camere, cu baia la capătul holului.

  

În cele mai „de lux” cămine ale universităţii sunt tarife unice de 440 de lei: în Gaudeamus şi în căminul Buna Vestire, care e în curtea interioară a Ansamblului Mitropolitan. Taxele sunt mai mari, în unele cazuri duble, dacă e vorba de studenţi la taxă, ERASMUS sau pe cont propriu valutar. Cel mai mare tarif pentru această categorie este la Akademos – 640 de lei lunar. 

Condițiile sunt cele știute. Avem cămine cu un grad ridicat de confort, cum ar fi Gaudeamus, Akademos, Buna Vestire, Căminul C5, cu baie proprie, doi-trei studenți în cameră. Se fac în acest moment și lucrările de igienizare”, spune Costel Palade, Director General Administrativ UAIC.

Studenții care se încadrează la categoria caz social au prioritate la cazarea în cămin.

 În cel mai mare campus din Iaşi, „Tudor Vladimirescu”, preţurile anul trecut au pornit de la 160 de lei la căminele T9 – T10 – T11, unde studenţii au stat câte trei în cameră, la 255 de lei, în căminele T20-T21, unde tinerii au stat în condiţii mai bune, câte 2 în cameră. Tarifele sunt negociate cu reprezentanţii studenţilor, iar banii care rămân în plus sunt investiţi în modernizarea campusului, spun reprezentanții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. 

Studenția în chirie

Tinerii care nu prind loc în cămin, se mută cu chirie. În Iași, suma medie solicitată pentru o garsonieră sau un studio este de 250 de euro pe lună, ceea ce semnifică o creștere de 4%, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut. 

Segmentul apartamentelor cu două camere a consemnat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, o creștere de la 325 eurp/lună la 350 de euro pe lună. 

  „Un apartament cu o cameră 200 – 250 de euro, un apartament cu două camere… de la 350 de euro în sus. Iar un apartament cu trei camere începe de la 400 până la 600 – 650 de euro. Depinde de zonă și de cum arată”, spune Valerian Florea, agent imobiliar.

Cele mai mici prețuri medii pe metrul pătrat din Iași s-au înregistrat în zona Dacia (5.2 €/mp), Frumoasa (5.7 €/mp) și Mircea cel Bătrân (6.2 €/mp).

adevarul.ro

Related posts

Bac 2027: O singură probă ce va conține competențe generale din limba română, matematică, științe, istorie și geografie, și două probe de limbi străine, propunerile din noua lege a Educației

Redacția

Elevi de la Liceul „Miron Costin” participanți în cadrul unui proiect desfășurat în Lituania (FOTO)

Redacția

Liceul „Miron Costin”: O clasă de elevi a creat propria emisiune, în cadrul unui proiect. Aceștia au avut și un invitat special (Foto – Video)

Iulia Huțanu
Încarcă...