NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Bunătăţi din camara producătorilor locali, expuse la târgul din centru

„E o nişă îngustă asta cu produsele tradiţionale. În magazine sunt tot felul de prostii”, susţine unul dintre producători.

 

Mirosul de caşcaval şi de preparate din carne făcute în casă a atras ieşenii care au trecut ieri prin centru, pe lângă Curtea Berarilor de lângă Mitropolie.  Aici a avut loc un târg cu produse agroalimentare, făcute de producătorii autohtoni de la noi din judeţ, cu ocazia Zilei Naţionale a Produselor Româneşti.

Din comuna Erbiceni au venit doi producători cu cârnaţi, pastramă, cotlet, slănină, caş, brânză la burduf şi alte minunăţii. „Ideile acestea, de a organiza o zi a producătorilor locali este bună, ar trebui lunar, sau o dată la două luni un astfel de târg. Până anul acesta era Piaţa de Duminică, lângă Hală, dar din 2017 nu ne mai dă voie. Îmi vând produsele la piaţa Păcurari şi la târgurile organizate, dar şi prin comenzi. Vin de două ori de trei ori pe săptămână la Iaşi şi aduc comenzile. E o nişă îngustă asta cu produsele tradiţionale. În magazine sunt tot felul de prostii, nu ai cum să faci cârnaşi din carne şi să vinzi în magazin cu 10 lei kilogramul. N-ai cum, nu poţi!”, povesteşte producătorul. La preţuri se mai tocmeşte, mai lasă câte 2 lei la kilogram, pentru cantităţile mai mari. Dorin Căian are 50 de ani  şi 400 de oi. „Am un angajat, omul de încredere şi doi sezonieri. Foarte greu găsesc sezonieri. Produsele mele sunt doar de oaie, nu am vaci. Vin şi vând la Hală, la piaţa Păcurari şi la târguri”, spune bărbatul din satul Spinoasa. Jambon, ceafă, muşchi ţigănesc şi cotlet afumat am găsit la taraba cu produse de la firma „Iasicarn” din Tomeşti.

Pe lângă produsele tradiţionale din carne de porc, vită şi oaie, la târg s-au mai găsit şi produse apicole şi brânzeturi. Robert Bălteanu din Hadâmbu a venit la Iaşi cu o varietate de produse făcute acasă. Are 250 de stupi de care are grijă el şi soţia sa. De mic a prins drag de albine, deoarece şi familia sa a avut stupi. Pe masa lui am găsit miere de rapiţă, salcâm, polifloră, miere cu susan, cu cătină, propolis, polen uscat, miere cu scorţişoară şi ghimbir, tei, tinctură de propolis şi diferite amestecuri cu lăptişor de matcă. „Mai avem şi căpăceală, adică dopurile cu care albina îşi astupă găurile cu miere. E bună pentru răceală, sinusită. Mierea cu cătină este bună pentru sistemul imunitar, deoarece conţine vitamina B, C. Pentru copii e bun amestecul de miere cu polen crud, propolis brut şi lăptişor de matcă. Am avut o mamă a căror copii răceau foarte des, iar acum m-a căutat pentru că mai vrea, spune ea, licoarea minune”, povesteşte Robert. Ieşenii care au trecut pe aici au putut gusta şi cumpăra şi sălăturile din „Ograda cu legume”, o afacere a unei familii din Republica Moldova. Iuliana Roşca a venit cu 16 feluri de sălături de legume marinate, din care amintim: salata de dovleac cu morcov şi ardei, cea de ciuperci, de sfeclă roşie cu miez de nucă şi usturoi, de morcov dulce şi picant şi cea de alge cu somon afumat şi susan. Cei de la ViofamLact din Săveni au expus spre deliciul tuturor rotocoale de caşcaval, „ca pe vremea lui Ceauşescu”, după cum spune chiar cel care vinde, de 10 kilograme bucata. De la taraba cu brânzeturi s-a putut cumpăra caşcaval aromatizat cu negrilică (chimen negru), ruladă cu şuncă şi cabanos, cu urdă şi merişor, cu caise, măsline şi gogoşari sau cu verdeaţă.

Gică Neamţu din Vişan a venit cu sortimente de dulceţuri şi zacuşti, abia făcute: zacuscă de vinete şi gogoşari, hribi şi ghebe, dulceaţă de nuci, coacăze negre, vişine, gutui, etc. „Până cum n-am reuşit să le introduc în magazine, pentru că nu e loc. Oricum cererea este mai mare ca oferta şi nu cred că aş face faţă”, spune ieşeanca. Nici fructele n-au lipsit, merele şi strugurii copţi fără tratamente de stimulare a creşterii şi conservare au sta la loc de cinste. Evenimentul a fost organizat de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Iaşi. 

 

 

Advertisements

Related posts

Inovație! Automat cu lumânări și tămâie la intrarea într-un cimitir

Redacția

Start-up Nation 2018 va oferi până la 200.000 de lei pe proiect

Redacția

Guvernul a hotărât: Zeci de mii de români vor avea de azi salariul cu 20% mai mare!

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site