RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Bugetarii din instituţii câştigă mai mult decât angajaţii din multinaţionale. Care este salariul mediu net la stat

Un funcţionar public câştigă mai mult decât angajaţii din multinaţionale, cu 56% mai mult decât salariul mediu pe economie, arată calculele ZF, potrivit cărora Guvernul cheltuie cu salariile celor 1,25 de milioane de bugetari 42% din veniturile bugetului general consolidat. România nu are cele mai mari cheltuieli din UE cu salariile bugetarilor ca pondere în PIB (9,8% anul trecut), dar are cea mai mare cheltuială cu acestea ca pondere în veniturile bugetare: 32% din PIB în 2019. Media europeană este de 22%, scrie Businessmagazin.ro, citând calculele efectuate de ZF.  

Salariul mediu net în primele zece instituţii din România, după numărul de angajaţi, este de circa 7.300 lei, aproximativ 1.500 de euro.  

Datele de la Finanţe arată că, în luna martie a acestui an, aparatul de stat număra 1,25 milioane de bugetari care au primit ca salarii egale cu 42% din veniturile bugetului consolidat. În 10 insituţii ale statului, printre care Parlamentul şi mai multe ministere, salariul mediu net este de 7.300 de lei pe lună, adică 1.500 de euro.  

Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în zona de resurse umane CTeam Human Capital, spune că un studiu al Willis Tower Watson, derulat în România, arată că media salarială în circa 250 de companii multinaţionale cu o cifră de afaceri de peste 75 mil. euro este de 6.700 de lei net pe lună, apropiată de media salarială din anumite instituţii ale statului. Spre comparaţie, salariul mediu net în România în luna martie era de aproape 3.300 de lei net.  

  

„Din studiul salarial la care participă în jur de 250 de companii multinaţionale din România, media salarială de la portar la director general ajungea la 6.700 de lei net lunar. Este interesant de observat că în aceste companii, în momentul de faţă, avem foarte multe domenii care au fost nevoite să apeleze la şomajul tehnic, urmând ca după acesta să fie nevoie să reducă din per­sonal”, a declarat Oana Botolan Datki.  

Ea spune că este vorba de companii a căror productivitate a scăzut uşor în această perioadă, însă angajaţii au depus un efort mai mare pentru a susţine rit­mul de lucru.

„Vorbim de companii care au recurs la munca de la domiciliu, doar că această telemuncă a însemnat o productivitate de cel puţin 90%, adică oamenii muncesc zi-lumină, în week-end şi aşa mai departe. În aceste companii unde observăm că media salarială este similară cu cea din aceste instituţii, condi­ţiile sunt foarte dure în acest mo­ment”, a mai spus Oana Botolan Datki.  

Potrivit calculelor ZF, salariul mediu net în Senat este de aproximativ 10.000 de lei lunar. Estimările includ toate salariile din această instituţie. De asemenea, angajaţii Camerei Deputa­ţilor, în jur de 1.700, au un salariu mediu net de tot cam atât.  

Salariile din Ministerul Afacerilor Externe sunt, în medie, de 11.700 de lei net lunar.   MAE are circa 2.200 de angajaţi. În Ministerul Finanţelor Publice se câştigă în medie 6.300 de lei net, în vreme ce în Ministerul Justiţiei un angajat câştigă lunar 8.000 de lei net în medie. Instituţiile au 25.000, respectiv aproape 17.000 de angajaţi.  

Cei mai mulţi angajaţi din instituţiile publice sunt în Ministerul Afacerilor Interne (MAI – 130.000 de angajaţi) şi Ministerul Educaţiei (290.000 de angajaţi). Media salarială netă în MAI este de 4.600 de lei net, iar la Educaţie de 3.710 lei lunar.  

În total, aparatul de stat numără aproximativ 1,25 mil. de salariaţi. Dintre aceştia, administraţia centrală are 802.000 de angajaţi şi administraţiile locale circa 445.000 de angajaţi.

ADEVARUL

Related posts

Funcționarii publici amenință cu greva generală

Redacția

Comisia Europeană lansează o iniţiativă de 100 de miliarde de euro pentru menţinerea locurilor de muncă

Redacția

De la 1 ianuarie ne plătim întâi AMENZILE și apoi IMPOZITELE

Redacția
Încarcă...