RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Borcea trăieşte ca un rege la puşcărie: “Vorbea după stingere de pe cartelele altor deţinuţi, avea stepper cardio”. Detalii despre viaţa de lux din spatele gratiilor

Cristian Borcea “a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere” şi “a primit vizite în afara programului” se precizează în raportul Avocatului Poporului cu privire la regimul de detenţie al omului de afaceri.

 

Potrivit unui comunicat transmis, joi, Avocatul Poporului, care s-a sesizat din oficiu şi a demarat investigaţii privind deficienţele semnalate cu privire la regimul de detenţie al lui Cristian Borcea, a întocmit un raport cu privire la regimul de detenţie a lui Cristian Borcea.

  

“Cu privire la efectuarea convorbirilor telefonice de către deţinutul Borcea Cristian, s-a constatat că acesta a efectuat convorbiri telefonice în timpul programului de muncă, în timpul activităţii de apel, după ora de stingere (ora 22.00), precum şi folosindu-se de cardul altui deţinut”, se menţionează în raport.

Potrivit Avocatului Poporului au fost deficienţe în ceea ce priveşte: “nerespectarea prevederilor art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea unor activităţi în timpul activităţii de apel; nerespectarea prevederilor art. 123 lit. l din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea altor activităţi, după ora 22.00; nerespectarea prevederilor art. 114 lit. g din OMJ nr. 1676/2010”.

În ceea ce priveşte dreptul la vizită, cumpărături şi pachete pe care Cristian Borcea le-ar fi primit, “s-a constatat că întrevederea cu apărătorii s-a efectuat de obicei în timpul săptămânii (atât în timpul cât şi în afara programului de lucru al deţinutului), în sectorul de vizită, deţinutul a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi; a primit pachete de la avocat, fără ca acestea să fie consemnate în fişa de vizită, iar în zilele de duminică deţinutul a beneficiat de vizite după ora 16.00, deşi intervalul orar de vizită este 11.00-14.30”.

Potrivit raportului au fost încălcate “prevederile art. 5 din OMJ nr. 2714/2008, coroborat cu prevederile Anexei nr.18 din OMJ nr. 1676/2010, în sensul că modalitatea de acordare a vizitei cu apărătorul nu se realizează în conformitate cu acestea; prevederile art. 145 alin.1, lit. c şi j din OMJ nr. 1676/2010, în sensul că nu s-au operat în fişele de vizită pachetele primite de către deţinut, precum şi că acordarea dreptului la vizită s-a efectuat în afara intervalelor orare de vizită aprobate de conducerea penitenciarului; prevederile art. 13, alin.1, din OMJ nr. 2714/2008, privind cantitatea maximă de alimente pe care le poate primi un deţinut în cursul unei luni calendaristice, iar la nivelul sectorului de vizită nu se întocmesc bonuri de primire în păstrare pentru efectele personale primite de către deţinuţi”.

Cristian Borcea a primit “un aparat fitness tip bicicletă” în data de 07.11.2014, în baza cererii nr. II 642/07.11.2014.

“Cu privire la introducerea în unitate, prin Postul de control nr.2, gestionat de Penitenciarul Poarta Albă, a aparatului fitness stepper cardio, s-a constatat că şeful postului de control nr.2 a permis accesul acestuia în sectorul de deţinere cu acordul doamnei director, comisar şef de penitenciare, iar ulterior bicicleta a fost urcată/cărată în clubul din cadrul secţiei E3 de câţiva deţinuţi repartizaţi la Deservire. Nu s-a putut stabili cine a adus respectivul aparat, întrucât nu a fost întocmit nici un document în acest sens, însă la acea dată deţinutul Borcea Cristian nu a fost vizitat de către aparţinători”, se mai spune în raport.

Din verificări a rezultat că respectivul aparat era folosit şi de către deţinuţii care participă la activităţile sportive organizate la nivelul unităţii.

Avocatul Poporului a constatat deficienţe privind “folosirea autoturismelor din dotare în alte scopuri decât cele prevăzute de legislaţia specifică” dar şi cu “exercitarea în timpul programului de lucru, de către şef serviciu siguranţă şi regim, şef tură, agent-tehnician constructor şi gospodar a altor activităţi decât cele prevăzute în fişa postului”.

De asemenea, “nu au fost respectate în totalitate prevederile art.29 din OMJ nr. 429/C/125/07.02.2012 şi a ghidurilor interne şi internaţionale de specialitate, care prevăd că recuperarea unui bolnav cardiovascular prin exerciţii fizice se face de către personal specializat, cu abilităţi cognitive şi practice exersate pe o perioadă mai lungă de timp”.

În urma verificărilor, Avocatul Poporului a dispus mai multe măsuri la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: “sesizarea ”in rem” a organelor de urmărire penală, prin transmiterea prezentei Note de constatare şi a probatoriului avut la dispoziţie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa; sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul Ministerului Justiţiei de către directorul general al ANP împotriva directorului unităţii, comisar şef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat”.

 

 Sursa: prosport.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Publicație de vânzare de bunuri mobile

Redacția

MAE: Atenționare de călătorie: Se închid aeroporturile Erbil și Slemania din Regiunea Kurdistan – Irak

Redacția

Pierdut certificat constatator al societății Bosplast Company SRL

Redacția
Încarcă...