NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

BOR, apel către preoți în campania electorală: Pot candida…

Patriarhia Română a informat că preoţii au obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică. În situaţii excepţionale ei pot candida, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean, cu aprobarea scrisă a ierarhilor.

 

Sfântul Sinod al BOR face câteva precizări, în perspectiva alegerilor locale şi legislative din acest an, “din dorinţa de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române faţă de viaţa politică şi campaniile electorale”.

  

“În calitate de cetăţean şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea de a participa la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele comun. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică faţă de problemele cu caracter politic. Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, a precizat Sfântul Sinod al BOR.

Preoții și diaconii au drept să candideze

“Clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid încalcă legământul depus la hirotonie, hotărârile Sfântului Sinod şi regulamentele bisericeşti, caz în care va trebui să aleagă între cariera politică şi misiunea clericală/viaţa monahală. Abaterile de acest fel vor fi judecate în Consistoriile eparhiale. Totuşi, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemaţi clericii în viaţa comunităţilor pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situaţii excepţionale, preoţii şi diaconii să candideze, însă doar ca independenţi şi doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor”, se menţionează în comunicatul de presă. 

Apel către liderii de partide

Preoţii şi diaconii care au obţinut, în mod excepţional, aprobarea bisericească de a candida pentru a deveni membri în consiliul local sau consiliul judeţean vor fi suspendaţi de la slujirea liturgică pe întreaga perioadă a campaniei electorale, pentru evitarea oricăror suspiciuni referitoare la folosirea de mijloace pastorale în campanie, subliniază BOR. Totodată, ei vor adopta în timpul campaniei electorale “un comportament adecvat demnităţii preoţeşti”, vor respecta legislaţia în vigoare privind campaniile electorale şi alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu vor folosi în scopuri electorale lăcaşurile de cult. Sfântul Sinod reînnoieşte apelul său către liderii partidelor politice de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.

BOR îndeamnă cetățenii să meargă la vot

“Sfântul Sinod reaminteşte faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susţine vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toţi cetăţenii să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane, a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară integrală care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei. 

 

Sursa: dcnews.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements

Related posts

PSD a luat pulsul investițiilor din Moțca, Cristești și Tătăruși. Gheorghe Nichita nu a făcut deplasarea

Marius Parteni

Orban: Voi cere parlamentarilor PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber

Redacția

PSD vrea să amâne alegerile parlamentare până în martie 2021

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site