NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Bolnavii se zbat în ambulanțe, 100 de paturi stau goale la Lețcani

În timp ce bolnavii de Covid sunt trataţi în ambulanţe sau zac pe holuri, “predarea” spitalului de la Leţcani continuă la nesfârşit. De fapt, se pare că se trage de timp birocratic pentru a fi ascunse alte probleme mai grave: lipsa unui management coerent, lipsa personalului, dar şi lipsuri tehnice care ar fi putut fi rezolvate în timpul verii. “Ziarul de Iaşi” are opt întrebări pentru şefii administraţiei locale şi reţelei sanitare, impresia fiind că toţi s-au spălat pe mâni, pasând responsabilităţile de la o instituţie la alta

Complexul medical modular amplasat la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei încă nu poate să primească pacienţi. “Spitalul de la Leţcani este în continuare în probe. Urmează ca un specialist de la Institutul Regional de Oncologie să verifice aparatele medicale care au fost puse la probe şi dacă au mers în parametri normali. Am înţeles că urmează să fie achiziţionaţi senzori pentru măsurarea concentraţiei de oxigen pentru a evita un alt risc major pe care îl cunoaştem. Şi aşteptăm să vină stocatorul de oxigen. Probabil că, în cursul săptămânii viitoare, cu sprijinul CJ şi al Instituţiei Prefectului Iaşi, vom reuşi să-l operaţionalizăm”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Deţinătorul spitalului mobil, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest – în care sunt reprezentate toate cele şase consilii judeţene din Regiunea de Nord-Est – a finalizat inventarul complexului şi derulează acum procedura de predare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (VEZI AICI). Deşi, cu câteva zile în urmă, directorul Euronest declara că spitalul ar putea fi funcţional din punct de vedere tehnic pe 4 octombrie, ieri, Alina Popa nu a mai avansat niciun termen. Decizia va fi luată de ISU, inclusiv în privinţa personalului medical, ne-a spus ea.

“Nu depinde numai de noi”, ne-a declarat ieri, la rândul lui, col. Ionuţ Grădinaru, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi. Pe 22 septembrie, un medic de la ISU a pus în funcţiune echipamentele medicale, iar cu două zile înainte a fost pornit sistemul de încălzire. “Sunt pregătite 10 saloane cu câte 8 paturi fiecare, aşteptăm doar să terminăm probele”, ne spunea Alina Popa cu o săptămână în urmă.

  

La mijlocul lunii iulie, după jumătate de an în care spitalul mobil a stat închis, consilierii judeţeni s-au declarat de acord cu trecerea complexului de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Parascheva”, aflat în subordinea CJ, în administrarea ISU. Predarea lui înapoi către Euronest s-a încheiat abia la jumătatea lunii trecute

“Activitatea spitalului modular a fost sistată în momentul în care corpul de control al ministrului Sănătăţii a identificat un număr de peste 20 de neconformităţi”, a amintit Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, în cadrul căruia complexul de la Leţcani a funcţionat ca anexă exterioară destinată exclusiv tratamentului pacienţilor cu Covid-19.

Citește și: Domnilor Alexe și Arafat, iată cum ucide birocrația la Iași! Zeci de paturi ATI stau nefolosite!

“În momentul de faţă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase nu mai are niciun fel de implicare în administrarea şi gestionarea Spitalului Leţcani, nu avem în derulare niciun contract, de niciun fel cu proprietarul, Asociaţia Euronest, şi nici nu vom mai avea. Spitalul modular poate fi preluat de orice unitate sanitară care are contract cu Casă Judeţeană de Asigurări de Sănătate”, a explicat directorul Florin Roşu. “În momentul operaţionalizării spitalului mobil, personalul medical şi non-medical care va deservi secţia exterioară va face parte din cel existent în spitalele non-COVID (deci, nu SBI) – ar fi un non-sens ca prin contabilitatea spitalului să treacă facturi a unei entităţi străine”, a mai spus el.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Semnal de alarmă al OMS: Creștere semnificativă a cazurilor de COVID-19 în Europa

Redacția

Alimente bogate în vitamina D. Iată ce trebuie să mănânci pentru a fi sănătos

Redacția

Pașcani: Crește rata de incidență a cazurilor de coronavirus

Oana Cordoneanu
Încarcă...