RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Boierii în politică. Boierimea a fost singura clasă politică până la Primul Război Mondial

Preţuire pentru viaţa tihnită de familie, presărată cu vacanţe la conac şi petreceri de societate, dar şi implicare în viaţa politică. Sunt doar câteva dintre valorile la care ţineau vechii boieri români.

 

O clasă socială cu un rol important în istoria ţării. Marii boieri de altădată au fost unii dintre cei mai abili şi mai rafinaţi politicieni pe care i-a avut România până la Primul Război Mondial. Iscusinţa lor politică e evocată şi în cartea lui Radu Rosetti, un boier al veacului al XIX-lea.

Radu Rosetti a fost un boier şcolit în Franţa şi un fin cunoscător al lumii bune. Într-o ediţie nouă şi elegantă a scrierilor sale memorialistice se găsesc numeroase portrete ale celor care făceau şi desfăceau politica românească în a doua jumătate a veacului al XIX-lea. De la conservatorii Gheorghe Grigore Cantacuzino sau Lascăr Catargiu, la liberalii din neamul Brătienilor.

„Educaţia în străinătate, ataşamentul faţă de valorile culturale ale elitelor europene, literatură, cultură, muzică, ideile care se vehiculau în Occident ajungeau şi la noi. Învăţau politica acasă. Veneau dintr-o categorie socială care făcuseră politică, conştient sau nu, timp de secole”, spune istoricul Lucian Iorga.

  

Sunt cei care participă la revoluția de la 1848 și la toate momentele-cheie din acea vreme, de la Unirea Principatelor și aducerea pe tron a Regelui Carol I până la obținerea Independenței și consolidarea statului român modern.

„O figură foarte interesantă şi pe care Radu Rosetti o iubeşte foarte mult este cea a lui Lascăr Catargiu. Chiar Radu Rosetti spune că e şocat să descopere că prim-ministrul îl chema să lucreze de la 6 jumătate dimineaţa”, spune Cristian Preda, politolog.

Tentaţia furtului şi a înavuţirii era pe atunci mai mică. Cei mai mulţi veneau cu avere de-acasă, ba mai şi sărăceau după ce intrau în politică.

Pe lângă atmosfera epocii, regăsim în amintirile lui Radu Rosetti frământările şi controversele din viaţa publică la Unirea Principatelor sau în timpul domniei lui Carol I.  

sursa stirile digi.tv

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

 

Related posts

PSD Pașcani o oferit flori de 8 Martie

Marius Parteni

Soarta alegerilor locale în plină criză medicală. Ce a declarat prim-ministrul

Redacția

USR PLUS semnează moțiunea de cenzură inițiată de AUR

Redacția
Încarcă...