RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Bode susținea că „nu înțelege”. Alex Nedea a aflat și aduce dovezi, de ce au fost bătuți jurnaliștii în pădurea din Suceava: „Am intrat în pădurile lor ca să găsim răspunsul și l-am aflat rapid”

Jurnalistul Alex Nedea (Recorder) anunta ca a descoperit motivul pentru care au fost batuti cei doi jurnalisti, alaturi de un activist de mediu, in padurea din Suceava. Ministerul de Interne, Lucian Bode, sustinea ca „este de neinteles ce s-a intamplat acolo, avand in vedere pe de o parte faptul ca cei care exploatau masa lemnoasa acolo s-a dovedit ca o faceau legal”.

„De cand cei doi colegi jurnalisti au fost batuti de silvicultori in padurile Ocolului Dealu Negru, o intrebare nu mi-a dat pace: ‘Ce aveau oamenii aceia de ascuns in padure?’. Am adunat probe si am intrat in padurile lor ca sa gasim raspunsul. Si l-am aflat rapid. O mostra o aveti in fotografia de mai jos facuta cu un molid perfect sanatos proaspat taiat cu un document emis de silvicultori pentru arbori uscati. In urmatoarele saptamani vom continua documentarea (luandu-ne toate masurile de precautie necesare) si va vom prezenta la Recorder ce se intampla la ocolul agresorilor. Baieti, puteti bate voi un jurnalist sau doi, dar nu puteti bate jurnalismul”, a anuntat Alex Nedea pe Facebook.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat ca incidentul de la Suceava, unde doi jurnalisti si un activist de mediu au fost agresati, este de neinteles, intrucat „cei care exploatau masa lemnoasa acolo s-a dovedit ca o faceau legal”.

„Este regretabil si de neacceptat ca in Romania anului 2021 sa se intample astfel de lucruri. Totodata, este de neinteles ce s-a intamplat acolo, avand in vedere pe de o parte faptul ca cei care exploatau masa lemnoasa acolo s-a dovedit ca o faceau legal. Garda Forestiera a spus acest lucru. Adica exploatau legal acea suprafata. Doi – 2 jurnalisti si un activist de mediu isi faceau datoria. Pentru mine este de neinteles cum s-a ajuns la aceste violente”, a declarat Bode la Palatul Parlamentului.

  

Ministrul a subliniat ca desi incidentul a avut loc intr-o zona greu accesibila, cu semnal GSM foarte slab, in mai putin de 30 de minute politistii au ajuns la fata locului.

El a mai precizat ca in urma depunerii plangerii prealabile, politia a anchetat 12 persoane, iar vineri au fost retinuti patru dintre acestea.

„Urmeaza, astazi, Parchetul sa se pronunte. (…) Acest caz a fost preluat de Parchet. Parchetul va face toate demersurile si va comunica tot ce se intampla cu cei vinovati”, a spus el.

Intrebat daca se va realiza o ancheta interna in cadru politiei de la Suceava, Bode a replicat ca se va realiza o evaluare.

„Dupa un incident tragic, cum este si acesta, noi trebuie sa invatam din aceste incidente – cum s-a intamplat la Bacau, in Constanta si in alte situatii regretabile – si structurile noastre trebuie sa corecteze, daca nu au actionat ca la carte, trebuie sa corecteze acest lucru. Si nu se poate face acest lucru decat facand o evaluare a modului in care au actionat. O evaluare a noastra interna e normal sa se faca ori de cate ori avem astfel de situatii. (…) Audit, corpul de control – structurile noastre interne trebuie sa traga concluziile dupa un astfel de incident”, a spus el, citat de Agerpres.

Bode a mentionat ca in primele opt luni ale anului, reprezentantii MAI au realizat 27.000 de controale, au constatat 6.500 de infractiuni la regimul silvic (cu 63% mai mult fata de anul anterior) si au confiscat 30.000 de metri cubi de masa lemnoasa. Totodata, in acest an au crescut cu aproape 200% sesizarile cetatenilor la 112, iar majoritatea acestora s-au confirmat.

Patru barbati, cu varste cuprinse intre 24 si 44 de ani, au fost retinuti in urma agresarii a doi jurnalisti si a unui activist de mediu care realizau un documentar despre taierile ilegale de paduri din judetul Suceava, informeaza Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Suceava.

Potrivit sursei citate, agresiunea s-a produs pe raza unui ocol silvic privat, din zona comunei Panaci.

„Peste 30 de politisti din cadrul IGPR si IPJ Suceava au desfasurat activitati investigative si de cercetare penala, in sistem integrat, fiind depuse diligentele necesare pentru exprimarea si obtinerea calitatii procesuale a victimelor, dar si pentru probarea activitatii infractionale a persoanelor banuite de comiterea faptelor. Au fost continuate activitatile de cercetare in teren, pentru completarea materialului probator cu suportul structurilor criminalistice si s-au desfasurat activitati investigative complexe, pentru stabilirea cercului de suspecti si individualizarea gradului de participatie penala”,  a anuntat IPJ Suceava intr-un comunicat.

aktual24

Related posts

Alți oameni revoltați. Cetățeni de pe strada Amurgului: ”Ne îmbolnăvim de la praful pe care îl înghițim zilnic”

Răzvan Grecu

Liderul MP Pașcani apel către conducerea PSD:”Nu mai trimiteți mesaje de amenințare”

Marius Parteni

METEO: Se răcește vremea zilele următoare. La Iași vor fi 6 grade Celsius

Redacția
Încarcă...