RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Blocajul politic de la Aeroport a fost înlăturat

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Cristian Adomniţei, a anunţat ieri, 16 iulie, că „blocajul politic a fost înlăturat”, în urma unei discuţii la Ministerul Transporturilor cu noul ministru Ioan Rus şi specialişti ai autorităţii centrale. „Era un blocaj politic moştenit de pe vremea lui Dan Şova (fost ministru al Transporturilor, n.r.).

A fost înlăturat şi avem promisiunea că în următoarele zile ministrul Ioan Rus va semna ordinul în urma căruia aeroportul poate să înceapă să deconteze lucrările efectuate”, a declarat Adomniţei. Şeful judeţului a susţinut că ordinul ar fi trebuit eliberat încă de acum şase săptămâni. Liderul liberalilor ieşeni a criticat din nou atitudinea aleşilor PSD din CJ afirmând că aceştia ar încerca să pună piedici investiţiei. „Sunt trist că PSD Iaşi, în disperarea lor, pun piedici în continuare. Au respins alocarea a 10.000 euro pentru organizarea unui eveniment la inaugurarea pistei. Au aprobat doar 2.000 euro, bani insuficienţi. Am luat decizia să folosim mijloace private şi nu vom cheltui bani publici. Resping cu tărie gândirea mică şi îngustă prin neaprobarea sumei propuse cu scopul de a reduce din amploarea manifestării”, a mai spus Adomniţei. În schimb, liderul de grup al consilierilor PSD, Cristian Stanciu, a criticat modul în care Adomniţei „ales pe USL cu vot majoritar PSD” încearcă să-şi creeze un capital de imagine. „Deşi se încearcă acreditarea ideii că problema aeroportului s-a rezolvat cât ai bate din palme, în realitate avem de-a face cu o manipulare marca PNL care încearcă să culeagă caimacul de pe urma muncii altora”, a subliniat social-democratul.
 
Inaugurare cu ştaif a pistei
 
Inaugurarea pistei noi a aerogării ieşene ar putea aduce la Iaşi cei mai importanţi oameni în stat. Evenimentul se va desfăşura pe 21 august, iar zborul inaugural va fi Roma – Iaşi, programat să aterizeze la 11.25. „Vom trimite invitaţii la Administraţia Prezidenţială, la Guvern, primului ministru, parlamentarilor şi altor instituţii importante. Este un punct important de cotitură în dezvoltarea oraşului”, a susţinut Adomniţei. Liderul PSD din CJ a denunţat „festivismul” pregătit de conducerea CJ. „Putem spune că festivismul inutil nu-şi are rostul. E momentul ca la această inaugurare parţială să dăm dovadă de decenţă, fără baloane, avioane şi majorete”, a comentat Stanciu. Contactat telefonic, directorul aerogării ieşene, Marius Bodea, a explicat că pe 21 august vor fi daţi în folosinţă primii 1.800 m. „Vorbim de mutarea traficului aerian de pe vechea pistă pe cea nouă. Cei 1.800 m vor fi complet operaţionali. În maximum trei săptămâni de la mutarea traficului aerian pista va fi terminată până la 2.400 m”, a precizat Bodea. Acesta a adăugat că, în prezent, volumul de lucrări ajunge la 75%, facturile plătite către constructor fiind de aproape 15 milioane euro. Valoarea totală a proiectului ajunge la 32 milioane euro. În paralel, CJ a accesat o finanţare nerambursabilă de circa 40 milioane euro pentru decontarea lucrărilor efectuate până acum, dar şi realizarea altora noi, cea mai importantă fiind construcţia unui nou terminal.
 
 
Traficul aerian de la Aeroportul Iaşi va fi mutat, începând din 21 august, pe noua pistă. Autorităţile judeţene pregătesc un eveniment de amploare pentru acest moment, la care vor fi invitaţi cei mai importanţi oameni în stat.
 
 
Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Iaşi: Meditaţii gratuite pentru Bacalaureat şi admiterea la facultate, la USV

Redacția

Sfinți cu mască sau doctori sfinți? Afișele care au apărut în Iași și stârnesc rumoare

Redacția

Patrimoniu și comunitate – un nou program cultural la MNLR Iași

Redacția
Încarcă...