NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Biserica ”Sf. Voievozi” din Pașcani își sărbătorește mâine hramul

 

Biserica ”Sfinții Voievozi” , cu hramul Arhanghelilor Mihail și Gavril,  îmbracă vineri, 8 noiembrie, haine de sărbătoare,  alături de cele 22 lăcașuri de cult din Protopopiatul Pașcani .

În această seară, începând cu ora 17.00, va fi oficiată Vecernia cu Litia, de un sobor de preoți, în frunte cu starețul Mănăstirii Secu, părinte Arhimandrit Vichenție Amariei, protopopul Pavel Postolachi, alături de parohul  Eugen Ungureanu și  preotul Ioan Isac.

  „Vă așteptăm la Hramul Bisericii ”Sfinții Voievozi” și Arhangheli Mihail și Gavril. În această seară, 7 noiembrie, începând cu ora 17.00, se va săvârși Vecernia. Ca și anul trecut, va veni starețul Mănăstirii Secu, părinte Arhimandrit Vichenție Amariei, alături de un sobor de preoți”, ne-a declarat  preotul paroh Eugen Ungureanu.  

 Pășcănenii sunt așteptați și vineri, 8 noiembrie, la hramul Bisericii ”Sf. Voievozi”. Lăcașul de cult îmbracă straie de sărbătoare pentru cinstirea ocrotitorilor, Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.

”Vineri dimineață va avea loc Slujba Utreniei, apoi începând cu ora 9.30 va fi oficiată Sfânta Liturghie. Comitetul și Consiliul Parohial s-au organizat . Au pregăti pachete care vor fi oferite enoriașilor  la sfârșitul sfintelor slujbe din această seară și de mâine la prânz”, a mai menționat preotul paroh Eugen Ungureanu.

Sâmbătă, 9 noiembrie, îl cinstim pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. La Biserica ”Sf Voievoz”i va avea loc Sfânta Liturghie pentru pomenirea ctitorilor lăcașului de cult.

Vor fi pomeniți în mod deosebit boierii Iordache și Alexandra Cantacuzino, Iordache și Safta Balș ,ctitorii acestei biserici, precum și cronicarii Miron Costin și Ion Neculce, care au crescut pe lângă această sfântă biserică , scriitorul Mihail Sadoveanu, academicianul Constantin Ciopraga, cât și familia Macovei.

Biserica a fost ctitorită de vistiernicul Iordache Cantacuzino, alături de soţia sa Alexandra (1664). În această biserică au fost botezaţi Mitropolitul Visarion Puiu şi cel ce este cunoscut de istorici „duhovnicul de la Paşcani“ – Nathan Dreteanu, ale cărui sfinte moaşte se găsesc la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Pe pardoseala sfintei biserici este inscripţionat şi numele epitropului Mihai Busuioc, cunoscut în amintirile marelui scriitor Mihail Sadoveanu ca fiind „Domnu Trandafir“.

În prezent, la Biserica „Sfinţii Voievozi“  slujeşte pr. paroh Eugen Ungureanu, alături de pr. Ioan Isac .

 

 

 

 

 

Advertisements
Loading...

Related posts

Festivalul berii artizanale

Redacția

Luna Culturii la Pașcani. Vezi ce activități vor avea loc la Casa de Cultură

Irina Gherasim

Ziua care a schimbat istoria României. 16 decembrie 1989: La Timișoara s-a strigat „Libertate” – revoluția începuse

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site