RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Biserica Sfinţii Voievozi îşi sărbătoreşte mâine hramul! Un sfert din bisericile Protopopiatului Paşcani prăznuiesc hramul în această zi

Doi dintre cei mai iubiţi sfinţi din Ortodoxia română, sunt sărbătoriţi mâine, 8 noiembrie. Tot mâine, Biserica Sfinţii Voievizi Mihail şi Gavril din Paşcani îmbracă haine de sărbătoare pentru a-şi cinsti ocrotitorii. Lăcaşul de cult, monument istoric din municipiul nostru, alături de alte 22 de biserici din Protopopiatul Paşcani, îşi prăznuieşte mâine hramul.   

 

 

  

“În protopopiatul Paşcani, sărbătoarea are o amploare deosebită. Nu mai puţin de 23 de biserici îşi prăznuiesc hramul în această sfântă zi, adică un sfert din parohiile Protopopiatul Paşcani au ca cinstire pe Sfinţii Voievozi şi Arhangheli Mihail şi Gavril”, a spus Ioan Isac, părinte paroh la Biserica Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavril.

Pășcănenii sunt așteptați la hramul Bisericii „Sfinții Voievozi Mihail şi Gavril”, situată în curtea Protopopiatului Paşcani.  Slujba începe din seara acesta, când un sobor de preoţi vor oficia Vecernia şi Litia. Mâine va avea loc Sfânta Liturghie şi pomenirea celor adormiţi.

“În cea de-a treia zi de hram, miercuri, de sărbătoare Sfântului Nectarie, vindecătorul de cancer, biserica noastră îşi prăznuieşte şi cinsteşte pe ctitorii adormiţii şi pe cei vii. Vă aşteptăm pe fiecare să veniţi să luaţi lumină, binecuvântare şi ajutor de la Sfinţii Voievozi şi Arhangheli Mihail şi Gavril, ocrotitorii noştri. La mulţi ani celor care poartă numele acestor sfinţi, la fel şi celor care poartă numele de Rafael, Serafim, Anghel sau Angela, nume ale sfinţilor îngeri pe care proporul le-a aşezat ca nume ocrotitoare”, a mai spus părintele paroh Ioan Isac.

În iconografia ortodoxă, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt pictați pe cele două uși laterale ale catapetesmei, ca păzitori ai ușilor raiului. Mihail este redat la miazănoapte, iar Gavriil la miazazi.

Se obișnuiește ca în ziua de Sfântul Mihail și Gavril, sau în ajunul sărbătorii, să se împartă pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande numindu-se popular “Moșii de Arhangheli”.

 {jcomments off}

 

 

Related posts

Mihail Sadoveanu, “cel mai puternic poet al naturii”

Redacția

Concurs din opera scriitorului Ion Creangă , la Casa de Cultură

Oana Cordoneanu

Singura biserică monument din Pașcani se află într-un amplu proces de modernizare

Teona Gherasim
Încarcă...