NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Bilanțul sezonului estival 2022: Reprezentanții agențiilor de turism de pe litoral spun că cifrele au fost bune. Hotelierii nu sunt de aceeași părere

Sezonul estival 2022 a fost bun, în ciuda provocărilor legate de războiului din Ucraina, de inflație și de deciziile controversate ale autorităților locale și centrale, transmit reprezentanții agențiilor de turism de pe litoral. Nu de aceeași părere sunt hotelierii de la mare, care se plâng de numărul mic al turiștilor. Cu toții susțin însă că în vara viitoare vacanțele nu vor mai fi scumpe.

Cea mai puternică agenție de turism de pe litoral anunță o creștere a numărului de turiști cu 6 la sută față de 2021, dar mai scăzută cu 20% față de 2019. A fost prima vară în care preferințele turiștilor s-au schimbat, Eforie Nord a detronat MamaiaPe locul al treilea fost Costinești, acolo unde, potrivit lui Ionuț Nedea de la litoralulromânesc, situația e neclară:

„Costineștiul, în general, e o stațiune unde sunt prea multe cazări făcute la negru. Ne anunța Primăria că sunt 30.000 de oameni când in Costineșt sunt 11.000 locuri de cazare. Nefiind în circuitul turistic inseamnă că nu sunt fiscalizate și atunci avem o problemă”.

Litoralul a fost salvat de voucherele de vacanță

În ciuda speculațiilor, valoarea medie a unui concediu pe litoral s-a menținut ca in anii trecuți: „Sub 500 de euro a fost vara aceasta media unei vacanțe pe litoralul românesc pentru două persoane și raportat la cât de mult s-a scumpit totul în jurul nostru putem spune că vacanțele pe litoral nu s-au scumpit atât de mult”, a explicat Raluca Hatmanu, analist în turism.

Advertisements
  

Hotelierii au altă părere

Unii dintre ei, precum președintele FPTR, Dragoș Răducan, spun că a fost cel mai prost sezon estival din ultimii 10 ani: „A fost un an atipic, foarte greu și mă aștept ca multe afaceri să se inchidă după acest sezon, iar așa cum spun eu, ce nu a reușit să facă pandemia, va reuși să facă economia”.

Concluzia o trage un turist aflat la început de septembrie pe o plajă din Mamaia

„Deci litoralul lasă de dorit. Raportul preț calitate este jalnic. S-ar putea face un consum de turiști continuu, cu prețuri mici, decât o speculă de moment”.

Advertisements

Vestea bună este că, deși se confruntă cu scumpiri și creșterea TVA la serviciile de cazare, operatorii de pe litoral au anunțat ca vacanțele din 2023 raman ca cele din 2022.

europa fm

Advertisements
Advertisements

Related posts

Aplicațiile IOS ale unui pășcănean au fost vedetele rubricii I Like IT de le Știrile Pro TV (VIDEO)

Răzvan Grecu

Fermierii, despre scumpirile la legume și lapte: De la producător la raft există o creștere a prețului de cinci ori. Cine ia diferența asta?

Redacția

Controale ANPC privind modul de derulare a campaniei “Black Friday”

Redacția
Încarcă...