RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Bilanţul furtunii din judeţ: peste 550 locuinţe avariate

Situaţie fără precedent, la Andrieşeni: o întreagă reţea de medie tensiune a fost pusă la pământ. Aproape 10.000 de hectare de teren agricol au fost inundate. Grădinarii lipoveni din judeţ se plâng că vor da faliment. 

 

Furtuna de sâmbătă noaptea a făcut ravagii în judeţ. Recolta de pe aproape 10.000 de hectare de teren a fost distrusă de grindină, sute de case şi zeci de maşini au fost avariate, stâlpi de medie tensiune din beton au fost rupţi de vijelie, numeroase localităţi au rămas fără curent electric, iar lipovenii din Târgu Frumos au fost aduşi în pragul falimentului. În vestul judeţului, grindina a ajuns la dimensiunea ouălor de găină.

  

Jale la Andrieşeni

Cele mai puternice ploi au avut loc în nordul judeţului, la staţia meteo Pârcovaci fiind înregistrate precipitaţii de 48,5 litri/ mp. Comunele Movileni, Andrieşeni, Şipote şi Gropniţa au rămas fără alimentarea cu energie electrică. Cea mai gravă situaţie a fost înregistrată la Andrieşeni, unde 11 stâlpi de medie tensiune au fost rupţi de vijelie, iar copaci au fost smulşi din rădăcini. „În zonă a fost cod portocaliu, cu vânt foarte puternic. Grindina a bătut perpendicular pe reţea, firele fiind rupte, iar vântul a rupt sau culcat stâlpii. Situaţia este dificilă, iar echipele noastre încearcă să o remedieze cât mai repede posibil. Sperăm ca până seara (ieri-seară, n.r.), măcar o parte din comună să fie alimentată cu energie. Nu putem însă cunoaşte deranjamentele produse la gospodăriile individuale, decât pe măsură ce vom fi sesizaţi după repornirea alimentării pe întreaga comună“, au precizat reprezentanţii E.ON.

Bilanţ groaznic

În urma furtunii de sâmbătă, au fost avariate 552 de locuinţe şi 192 de anexe gospodăreşti, două poduri, 94 km de drumuri comunale, 13,45 km de drumuri judeţene, 1,3 km de reţele electrice şi 4,8 km de reţele de telecomunicaţii. În întreg judeţul, 9.808 ha de terenuri arabile au fost lovite de grindină, inclusiv aproximativ 100 ha de solarii şi sere ale lipovenilor din Târgu Frumos.

„Acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, pagubele producătorilor de legume din zonă fiind extrem de mari. Dorinţa lor de muncă şi de a investi în acest domeniu sunt diminuate de incapacitatea şi indolenţa autorităţilor, cererile de ajutor nefiind soluţionate, iar firmele de asigurări nevoind să acopere un asemnea risc. Toate declaraţiile publice, începând cu cea care priveşte legea supermarketurilor, care obligă lanţurile de magazine să vândă în proporţie de minim 51% produse locale, nu au acoperire în realitate dacă producătorii nu sunt protejaţi de aceste intemperii. Soluţia urgentă este ca Ministerul Agriculturii să extindă centrul antigrindină şi pentru Târgu Frumos şi să ofere despăgubiri de urgenţă celor afectaţi“, a spus preşedintele filialei Târgu Frumos a Comunităţii Ruşilor Lipoveni, Feodot Neculai.

 

Sursa: ziaruldeiasi.ro

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Film în aer liber în această seară la Pașcani!

Diana Marcu

Noi locuri de muncă vacante la ALOFM Pașcani. Vezi unde te poți angaja (DOC)

Ema Roman

Noi locuri de muncă pentru pășcănenii șomeri. Peste 400 de oferte din străinătate (DOC)

Ema Roman
Încarcă...