Nu există zi în care medicii pășcăneni să nu aducă în simțiri cel puțin cinci bețivi al căror organism a cedat după ce au băut în neștire. Mulți se întorc la spital, pe trei cărări, la doar câteva zile de la externare. Și asta, în condițiile în care, pentru recuperarea lor unitatea sanitară cheltuie sume foarte mari.
Acești bani s-ar putea investi foarte bine în achiziționarea de aparatură medicală, materiale sanitare și medicamente, ori în vindecarea unor bolnavi adevărați. Zeci de persoane ajung la spital în stare avansată de ebrietate, iar medicii sunt nevoiţi să suporte de multe ori comportamentul agresiv al acestora. Nu doar ei sunt cei care trebuie să suporte toanele bețivilor. Şi pacienții internaţi sunt supuşi, în egală măsură, aceluiaşi stres. În astfel de situații, în multe dintre cazuri, polițiștii sunt solicitați să intervină pentru a aplana scandaluri survenite pe fondul consumului de alcool.
„Am primit o adresă de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași în legătură cu pacienții care se prezintă în toate spitalele din județul Iași, inclusiv în Spitalul Municipal de Urgență Pașcani, în mod deosebit cei cu afecțiuni psihiatrice și cu intoxicații etilice. Atât Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, cât și Serviciul de Ambulanță furnizorul care transferă acești pacienți la Iași ne solicită niște lămuriri și condiții pentru care noi ca și spital transferăm pacienți. Marea majoritate a acestora accesează de obicei ambulanța, iar în momentul în care a solicitat cineva este obligată să se prezinte la pacient și să-l transfere la CPU, trebuie evaluați, iar dacă nu au alte afecțiuni sunt transferați la Spitalul de Psihiatrie care este supraaglomerat de bolnavii cu afecțiuni psihice adevărate. Suntem puși în situația că nu avem o structură de psihiatrie. De câteva zile un pacident grav intoxicat alcoolic, cu pancreatită acută, hepatită acută ne face probleme de supraveghere și cheltuieli. A mai fost internat în spital de mai multe ori. Consumul de alcool peste limita normală nu este o boală pentru care să se adreseze Spitalului Municipal Pașcani, nu îi putem îngriji pentru că nu avem psihiatru”, a declarat managerul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, dr.Costică Pânzaru.
Și totuși, ca să își recupereze banii cheltuiți cu tratamentul acestora conducerea Spitalului Municipal de Urgență Pașcani i-a trimis în judecată. Banii însă se recuperează foarte greu sau deloc, mai ales dacă victimele nu au asigurare de sănătate. Majoritatea celor care ajung în stare de ebrietate la spital sunt fără venituri .
„În următoarea perioadă vor fi emise acte legislative așa cum se procedează în Rusia. Cei care consumă alcool și sunt îngrijiți în spital, fie își plătesc cheltuielile de spitalizare sau rămân pe străzi. Aceștia cad pe stradă, au traumatisme craniene, au diferite afecțiuni și asta înseamnă o cheltuială imensă pentru sistem. Nu-mi dă Casa de Asigurări de Sănătate bani. Mă judec cu ei, judecătorul dă o sentință în care eu trebuie să recuperez banii. Avem peste 700 de dosare în judecată în care încercăm să recuperăm banii de la ei sau de la aparținători, durează 2 sau 3 ani judecata. Recuperăm tardiv banii, și doar o parte din ei. Avem contract de colaborare cu doi executori judecătorești care au recuperat foarte puțini bani de la aceștia. Majoritatea sunt arestați, datoriile sunt de 200.000 lei”, a mai menționat managerul Spitalului Municipal de Urgență Pașcani, dr.Costică Pânzaru.
Citește și: {loadposition articlescategoryload}