RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Beneficiile apei de trandafiri și cum o poți folosi

Apa de trandafiri face minuni pentru frumusețe. Folosită încă din Antichitate, apa de trandafiri este întrebuințată și astăzi pentru proprietățile sale antioxidante oferind un aspect radiant tenului și contribuind la rejuvenarea pielii.

Ce este apa de trandafiri

Apa de trandafiri este creată prin distilarea petalelor de trandafiri cu abur.  Apa de trandafiri este parfumată și, uneori, este folosită ca un parfum natural, ușor, ca alternativă la parfumurile din comerț, umplute cu substanțe chimice.

Apa de trandafiri a fost folosită de mii de ani, inclusiv în Evul Mediu. Apa de trandafiri a fost folosit în mod tradițional atât în produsele de înfrumusețare, cât și în produsele alimentare și băuturi. De asemenea, vine cu o mulțime de beneficii potențiale pentru sănătate!

Apa de trandafiri se potrivește oricărui tip de piele. Pentru tenul gras, de exemplu, ajută la stabilirea unui echilibru și la curățare, în timp ce în cazul tipului de ten uscat ajută la reîmprospătare și reduce inflamațiile. În ceea ce privește pielea normală, apa de trandafiri curăță și purifică.

  

Beneficii apă de trandafiri

1. Ajută la calmarea iritațiilor pielii

Unul dintre cele mai mari beneficii ale apei de trandafiri este proprietățile sale antiinflamatorii puternice. Aceste proprietăți pot ajuta la tratarea mai multor afecțiuni, atât interne, cât și externe. Poate ajuta chiar și la calmarea iritațiilor de eczeme sau rozacee.1

2. Calmează durerile de gât

Apa de trandafiri a fost folosită în mod tradițional pentru a calma durerile de gât. Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a-și arăta eficacitatea, există dovezi anecdotice care să susțină. 

3. Reduce roșeața pielii

Apa de trandafiri a fost folosită ca produs de înfrumusețare de mii de ani, așa că nu este surprinzător că îți poate îmbunătăți aspectulu tenului și poate reduce roșeața pielii. Proprietățile antibacteriene pot ajuta la reducerea acneei. Proprietățile antiinflamatorii pot reduce roșeața și umflarea pielii.

4. Ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor

Apa de trandafiri are proprietăți antiseptice puternice, care pot preveni și trata infecțiile. Din acest motiv, apa de trandafiri este adesea inclusă într-o varietate de tratamente naturale și medicinale. Un studiu3 a descoperit că atunci când apa de trandafiri a fost folosită în picături pentru ochi pentru a trata cazurile de conjunctivită, proprietățile sale antiseptice și analgezice ajutând la tratarea bolii oculare.

5. Conține antioxidanți

Petalele de trandafir și uleiul de trandafir conțin o serie de antioxidanți puternici, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor, conform cercetărilor.2

6. Vindecă tăieturile, cicatricile și arsurile

Apa de trandafiri are proprietăți antiseptice și antibacteriene care pot ajuta rănile să se vindece mai repede. Aceste proprietăți pot ajuta la curățarea și la combaterea infecțiilor produse de tăieturi și arsuri. De asemenea, pot ajuta tăieturile, arsurile și chiar cicatricile să se vindece mai repede.2

7. Îmbunătățește starea de spirit

Apa de trandafiri poate avea proprietăți puternice antidepresive și antianxietate. Un studiu2 din 2011 a descoperit că extractul de petale de trandafir poate relaxa sistemul nervos central la șoareci. Acest lucru avut efecte antidepresive și anxiolitice.

8. Calmează durerile de cap

Apa de trandafiri și uleiul esențial de trandafir sunt utilizate în mod obișnuit în aromoterapie pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de cap. Un studiu2 a constatat că vaporii de apă de trandafiri pot calma durerile de cap. 

O altă opțiune este să aplici o compresă înmuiată în apă de trandafiri, pe cap, timp de 45 de minute.

9. Are proprietăți anti-anging

Apa de trandafiri se găsește adesea în produsele de înfrumusețare menite să reducă ridurile. Pe lângă calmarea pielii iritate, poate reduce aspectul ridurilor atunci când este aplicat local.4

10. Calmează problemele de digestie

În medicina populară, apa de trandafiri a fost folosită pentru a ajuta digestia și pentru a reduce tulburările digestive. Potrivit unui studiu4 din 2008, există unele dovezi că apa de trandafiri poate avea efecte pozitive asupra digestiei și poate ameliora tulburările digestive. De asemenea, poate îmbunătăți secreția biliară, ceea ce poate ajuta și mai mult digestia.

Cum poți folosi apa de trandafiri

Modul de utilizare este unul simplu și practic. Poți folosi apa de trandafiri ca tonic. 

După ce ai curățat tenul în prealabil, îmbibă o dischetă demachiantă cu apă de trandafiri. Curăță tenul, apoi lasă-l să se usuce. Poți face acest ritual dimineața sau seara. 

De asemenea, să pui puțină apă de trandafiri în crema pe care o foloșești zilnic sau în apa în care faci baie.

Poți înlocui apa termală cu apa de trandafiri, astfel încât să îți revigorezi pielea atunci când simți nevoia. Pentru aceasta, diluează o parte de apă de trandafiri în trei părți de apă normală și pune amestecul într-un recipient cu pulverizator, pe care să îl ai mereu la îndemână. 

Apa de trandafiri poate fi și un eficient remediu împotriva electrizării. Amestecă părți egale de apă de trandafiri și glicerina și masează-ți părul cu masca obținută. Lasă să acționeze 30 de minute, apoi șamponează-ți părul și clătește-l bine. Vei observa, imediat ce îl usuci, că părul tău nu se mai electrizează.

Acneea îți dă bătăi de cap? Apa de trandafiri te ajută și în această situație. Amesteca o lingură de zeamă de lămâie cu o lingură de apă de trandafiri și aplică acest amestec pe fața curată.

Lasă să acționeze în jur de 30 de minute, apoi clătește cu apă călduță din abundență și repetă această operațiune zilnic, până când rezultatele încep să se vadă.

Dacă ai pielea uscată din cauza soarelui sau a frigului, folosește în loc de loțiune de corp, un amestec din apă de trandafiri și ulei de migdale pentru a-ți masa corpul. Pielea va fi hidratată în profunzime și își va recăpăta rapid aspectul catifelat.

Ai stat prea mult la soare și fața îți este arsă? Rezolvă această situație cu o mască răcoritoare pe bază de castravete și apă de trandafiri, care va hidrata tenul în profunzime.  
Pentru aceasta trebuie să razi o bucată de castravete și să o amesteci cu o lingură de apă de trandafiri și două linguri de miere. 

Aplică masca pe tenul ars de soare și las-o să acționeze în jur de 15 minute. Masca nu numai ca va hidrata pielea, însă, va calma și arsurile sau senzația de piele strânsă. 

Clătește apoi cu apă din abundență și aplică o cremă hidratantă de față pentru a menține pielea hidratată.

În plus, poți folosi și apă de trandafiri pentru a face ceai de apă de trandafiri sau ceai de petale de trandafiri. Pentru a prepara ceai din petale de trandafir toarnă 150 ml apă clocotită peste 1/2 grame de petale de trandafir. 

Alte beneficii apă de trandafiri

• Echilibrează pH-ul pielii.
• Ajută la rejuvenare în cazul tenurilor mature.
• Ajută la decongestionarea cearcanelor și a inflamațiilor ochilor.
• Reduce petele de pe piele.
• Conține vitamina C, care stimulează producerea de colagen, ce permite pielii să lupte împotriva radicalilor liberi.
• Poate fi folosită ca bază de machiaj ajutând la fixarea acestuia și dând o strălucire aparte pielii.
• Stimulează regenerarea țesuturilor pielii.
• Poate trata afecțiunile scalpului printre care și mătreața.

Efecte secundare apă de trandafiri

Înainte de a folosi apa de trandafiri poți aplica local, o cantitate mică pe braț ca test inițial. Dacă nu există nicio reacție adversă sau alergică în decurs de 24 de ore, înseamnă că poți aplica în siguranță apa de trandafiri.

În unele cazuri, pot exista reacții la apa de trandafiri din cauza unei sensibilități necunoscute la acest produs.

Dacă după utilizarea apei de trandafir te confrunți cu: senzație de arsură și/sau usturime, roşeaţă, iritații, consultă-ți imediat medicul, deoarece poate fi un semnele unei infecții sau ale unei reacții alergice.

doc.ro

Related posts

Bilanț provizoriu: Peste 20.000 de cazuri noi de COVID-19

Redacția

Ziarul de Iași: Mărirea salariilor medicilor închide primul spital ieșean? Deja nu se mai plătesc gărzile!

Redacția

Record: 37 de copii născuţi într-o singură zi la maternitate, la Iaşi

Redacția
Încarcă...