RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Baza de deszăpezire din Paşcani, verificată de preşedintele Consiliul Judeţean Iaşi

Astăzi, preşedintele Consiliul Judeţean Iaşi a verificat baza de deszăpezire de la Paşcani, după ce înainte fusese la cea din Iaşi şi Târgu Frumos. Maricel Popa a vrut să se asigure că judeţul este pregătit pentru iarnă, iar la final s-a declarat mulţumit de ceea ce a constatat în teren.

 

 

  

“Sunt mulţumit de ceea ce am văzut atât în baza Iaşi, pentru zona Iaşi Est, cât şi pentru baza de la Târgu Fumos şi Paşcani, pentru partea de Nord a judeţului Iaşi. Sper să nu ne prindă iar descoperiţi, ca de fiecare dată, iarna ne ia pe nepregătite. Sunt materiale antiderapante, bani în cont sunt pentru toţi operatorii, şi sperăm să fie o iarnă uşoară, şi să acţioneze cu promptitudine.  Vom analiza şi zonele critice, zona Cotnariului, zona Dagâţa din partea de Est, sunt critice la temperaturi de minus 2, 3 grade şi se formează polei”, a declarat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Comandamentul de iarnă a fost activat, însă preşedintele  CJ speră la o iarnă uşoară care să nu îi ia pe drumari prin surprindere. Pe viitor, Maricel Popa spune că va exista un punct de lucru şi în zonele Cotnari, Deleni şi Tătăruşi.

“Vom schimba şi punctele de lucru, acum este un contract cadru, dar de la 1 ianuarie vom avea un punct de lucru şi în zona Cotnariului, zona Deleni, şi spre Tătăruşi. În viitor, ne dorim să formăm perdele de arbori pentru a preîntâmpina sulurile de zăpadă să se depună”, a mai precizat Maricel Popa. 

Pentru verificarea bazei de deszăpezire de la Paşcani a venit astăzi şi Sorin Babliuc, şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor, care a declarat că toate punctele de lucru din Paşcani, Târgu Frumos şi Iaşi sunt dotate corespunzător, la fel şi cele de suport de la Ţibăneşti, Vlădeni şi Răducăneni. Stocurile de antiderapant sunt pregătite, la fel şi utilajele.

“Suntem pregătiţi pentru iarnă, avem stocurile necesare de materiale aprovizionate deja, există contracte pentru acoperirea întregii cantităţi contractate, adică aproximativ 4000 de tone de nisip, şi încă 1000 de tone de sare, pe toate drumurile judeţene. Utilajele sunt echipate, pregătite, avem contractul semnat, INMH-ul spune că va fi o iarnă normală, în rest, colegii noştri sunt pregătiţi, noi am vizitat  bazele, plus cele de sprijin, şi suntem mulţumiţi de ceea ce am văzut. Într-adevăr suntem pregătiţi anul acesta mai bine decât anii trecuţi. Şi atunci am fost pregătiţi, numai că ne-a luat prin surprindere schimbarea bruscă de temperatură, de la 10, 15 grade, la minus 2, 3 grade”, a declarat inginer Sorin Babliuc, director executiv Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor.

În total, patruzeci de utilaje sunt pregătite să intervină în situaţia de deszăpezire, mai exact 17 camioane cu sărăriţă, 11 autogredere, 6 freze de zăpadă şi 6 încărcătoare frontale, din care 35 în așteptare (tot timpul la dispoziția Direcției de Admnistrare a Drumurilor și Podurilor Iași) și 5 la cerere (când o cere imperativ vremea).

Până la data de 31 decembrie 2016 este în vigoare acordul cadru de întreţinere curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă(deszapezire) încheiat cu asocierea SC Eky-Sam SRL şi SC Enviro Construct SRL. Preţul total al contractului este de 1.858.118 lei cu TVA.

Pentru perioada ianuarie-martie 2017 Consiliul Judeţean este în procedură de licitaţie, în data de 24 noiembrie urmând să aibă loc deschiderea ofertelor.

De asemenea, Consiliul Judeţean s-a dotat suplimentar pentru intervenții eficiente și rapide pe timpul iernii prin achiziţionarea în 2014 a două şenilate pentru intervenţii în caz de urgenţă. Cele două utilaje au costat împreună aproximativ 400.000 de lei si sunt în grija şi în operarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, Iasul este singurul Județ din România care, pentru întreaga Regiune de Nord-Est, prin proiectul european implementat de ADI Euronest, a cumpărat 25 de freze noi de zăpadă de mare putere. Acestea au achiziţionate prin intermediul fondurilor europene. Cinci dintre aceste freze au revenit Judeţului Iaşi şi sunt acum în custodia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Au fost montate 852 bucăţi de panouri parazăpezi pe următoarele sectoare de drum judeţean:

DJ 282D Româneşti-Podu Iloaiei (136 buc.)

DJ 281C Blăgeşti-Hărmănşti (188 buc.)

DJ 244F Bohotin-Grozeşti (175 buc.)

DJ 281B Borosoaia-Plugari (353 buc.)

Utilajele care sunt  utilizate la deszăpezire sunt monitorizate prin sistem de supraveghere de tip GPS. Link-ul pentru monitorizarea utilajelor de pe internet poate fi accesat de pe site-ul instituţiei: www.icc.ro (GPS utilaje deszăpezire).

 

 

 

Related posts

Plafonarea adaosului comercial la produsele de bază va fi prelungită până la finalul anului 2024/Camera Deputaților a adoptat proiectul. Legea merge la promulgare

Redacția

Pista de tartan și un posibil sistem de iluminat al terenului principal din cadrul CSM Pașcani, la mâna conducerii clubului

Marius Parteni

O nouă viziune la RAGCL. Șefii vor să optimizeze transportul în comun

Teona Gherasim
Încarcă...