RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Bărbat cu mai multe episoade de malarie, la terapie intensivă

Încă un caz de malarie a fost diagnosticat zilele trecute la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iaşi, fiind vorba despre un bărbat care s-a întors de curând din Coasta de Fildeş, unde lucra de câteva luni. Medicii care îl tratează susţin că aceasta nu este prima dată când bărbatul a fost diagnosticat cu malarie, având în urmă cu doi ani o internare tot din această cauză. Mai mult, membrii familiei sale spun că s-ar fi îmbolnăvit de mai multe ori, însă a evitat să le spună pentru a nu-şi face griji. 

 

  

Chiar şi aşa, bărbatul nu şi-a luat măsurile de precauţie nici de data aceasta. Acum este internat pe Anestezie şi Terapie Intesivă din cauza unui episod de insuficienţă respiratorie care i-a pus probleme, iar medicii spun că starea lui este gravă, dar staţionară pentru moment. Este conştient, dar conform medicilor pe lângă problema respiratorie mai are şi o afectare neurologică, fiind vorba despre o stare de lentoare. „Bărbatul a avut de mai multe ori această boală, dar nu a făcut profilaxia bolii. Problema este că în urma episoadelor repetate de malarie, organismul are foarte mult de suferit, este o boală foarte dificilă în special pentru europeni, deoarece noi nu intrăm în contact cu ea. Malaria acţionează la nivelul sângelui şi determină o serie de modificări foarte importante, sunt afectate şi alte organe în urma afectării sangvine“, a explicat dr. Manuel Roşu, medic coordonator al Compartimen­tului de Terapie Intensivă de la unitatea medicală, unde este internat bărbatul.

Pentru că malaria se transmite prin înţepături de ţânţar, medicii spun că este indicat ca toţi cei care pleacă în zone cu risc trebuie să îşi facă profilaxia, în acest caz fiind necesare două măsuri diferite, tratamentul medicamentos şi protecţia fizică împotriva înţepăturilor. Astfel, profilaxia cu medicamente antimalarice se începe cu cel puţin o săptămână înaintea călătoriei şi se încheie la o săptămână după ce persoana s-a întors. De asemenea, la întoarcerea în ţară se recomandă efectuarea unei analize de sânge pentru a exclude prezenţa parazitului, având în vedere că de multe ori nu există nicio manifestare a bolii. „Este recomandat ca toţi cei care călătoresc, în special în zona Africii, să se informeze prin intermediul medicului de familie dacă este nevoie de vaccinare şi să facă profilaxia bolilor endemice.

E important ca populaţia să fie informată şi să se intereseze înainte să plece, deoarece spre exemplu în ţările nord-africane există anumite boli care sunt diferite faţă de cele central africane sau sud-africane“, a completat medicul. Primul caz din acest an a fost diagnosticat în luna august, fiind vorba despre un bărbat de 24 de ani care a lucrat timp de trei luni în domeniul construcţiilor în Africa. Conform medicilor, acesta a stat internat mai mult timp, însă a avut o evoluţie favorabilă în urma tratamentului. 

 sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Toate paturile de la ATI, din cadrul Spitalului Municipal, sunt ocupate. 0,46 incidența cazurilor la Pașcani

Oana Cordoneanu

De la iarbă verde direct la spital: Au apărut căpuşele! Nouă persoane au ajuns la Urgențe

Redacția

România are producție record de cătină, în ciuda condițiilor meteo nefavorabile

Redacția
Încarcă...