NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Barajul de la Lunca ar putea fi finalizat pe bani europeni! Liberalii au făcut anunțul într-o conferință de presă!

Astăzi la sediul PNL Pașcani a avut loc o conferință de presă al cărui subiect a fost barajul de la Lunca, acumularea hidroenergetică Pașcani. Liberalii au anunțat că lucrările la acest important obiectiv pentru comunitatea noastră, ar putea fi finalizate prin bani europeni.

Suma necesară este de aproximativ 100 de milioane de euro, iar banii ar putea fi alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Guvernul României va negocia includerea acestui obiectiv în acest program de finanțare europeană, investiția fiind deja inclusă pe lista pe care premierul Nicolaie Ciucă o va înainta reprezentaților Uniuniii Europene.

„Încă de la început de mandat m-am consultat cu toți colegii mei. Le-am prezentat situația barajului de la Lunca și pe toate căile am încercat într-un fel sau în altul, prin demersuri făcute către autoritățile naționale, să ridicăm această problemă și să găsim o soluție pentru terminarea acestei investiții. Mă bucur că, colegii mei liberali ieșeni au înțeles importanța acestei investiții și astăzi vă dăm o veste bună în premieră. Acest subiect a fost luat în considerare, este trecut pe o listă scurtă de, să zicem, investiții posibile viitoare din PNRR. Sper ca demersul nostru împreună cu cei de la București să aibă succes la Comisia Europeană și până în anul 2026, această investiție să fie finalizată la Pașcani”, a transmis Marius Pintilie, primarul Municipiului Pașcani.

Deputatul pășcănean Sorin Năcuță a prezentat stadiul acestei investiții și a anunțat că Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a confirmat că Barajul Lunca se află pe lista Guvernului în vederea includerii în PNRR.

Advertisements
  

„Acest subiect cu investiția de la acumularea hidroenergetică Pașcani a fost de multe ori temă de campanie, dar ni l-am asumat și noi în campania electorală și împreună cu parlamentarii liberali de Iași, cu președintele de CJ și cu domnul Lucian Rusu am încercat să facem toate demersurile posibile să găsim finanțare pentru finalizarea acestui proiect. După cum se știe acest proiect este început înainte de 1989 prin două decrete de stat. În 2006 printr-o Hotărâre de Guvern cele două proiecte au fost unificate și au fost preluate de către Hidroelectrica S.A. pentru finalizarea lucrărilor. Din păcate, această investiție nu este finalizată nici astăzi. Noi am aflat că există un deviz actualizat în anul 2018. Suma pentru finalizarea acestui proiect ar fi undeva între 400 și 500 de milioane de lei. Am făcut numeroase demersuri atât în scris cât și prin prezență și în urma acestora, acest proiect a fost reconsiderat ca fiind foarte important având în vedere și criza energetică acută din această perioadă dar și seceta prelungită, pentru că acest obiectiv odată finalizat ar aduce mai multe avantaje: energie hidroenergetică și hidroenergie verde, să spunem. Centrala are o putere instalată de 14 MW, o putere substanțială. Puterea instantanee necesară pentru municipiul Pașcani ar fi undeva la 30 de MW. În urma întâlnirii cu premierul Nicolae Ciucă, documentația a ajuns la Ministerul Energiei și la Ministerul Fondurilor Europene, iar în urma întâlnirii de la Iași cu ministrul fondurilor europene a confirmat că acest proiect va face obiectul viitoarei negocieri a PNRR pe capitolul acesta de energie și de irigații. O viitoare alimentare cu apă de pe cursul râului Siret ar putea asigura și apa potabilă necesară și municipiului Pașcani”, a declarat Sorin Năcuță, deputat PNL de Pașcani.

Și Lucian Rusu, vicepreședinte al PNL Iași și fost secretar de stat, s-a arătat încrezător în faptul că lucrările la Barajul Lunca se vor finaliza prin bani europeni.

Amenajarea centralei hidroelectrice de la Pașcani, cred că primele lucrări au demarat acum 40 de ani prin 1985, dar în tot acest timp a cunoscut multe demersuri și investiții, dar fără a fi astăzi finalizate. Cred că este foarte important pentru comunitatea noastră pășcăneană este un proiect esențial pentru că știm din istorie pagubele pe care le produce deversările râului Siret prin afectarea infrastructurii și a gospodăriilor, dar un alt factor foarte important este pentru a crește capacitatea de producție a energiei în acest context pe care îl traversăm al crizei energetice. Mă bucur că echipa Partidului Național Liberal Iași și-a asumat acest proiect, totodată, în fața pășcănenilor și a devenit o prioritate, astfel încât astăzi chiar vreau să mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean Costel Alexe, domnilor deputați, Alexandru Muraru și Sorin Năcuță, domnului senator Liviu Brătescu domnului primar, pentru că fără ei să facă aceste demersuri, astăzi noi nu am fi venit în fața dumneavoastră să vă anunțăm că acest proiect cu o sumă de circa peste 100 de milioane de euro este inclus pe lista Planului Național de Redresare și Reziliență și are șanse mari de a fi finalizat”, a declarat Lucian Rusu, prim-vicepreședinte al PNL Iași.

În conferința de presă a luat cuvântul și deputatul Alexandrul Muraru, președintele filialei județene a PNL, care a atras atenția că gradul de implementare a investiției de la Pașcani este 90%, astfel că a devenit o prioritate a Guvernului pentru a fi finalizată.

„Barajul de la Pașcani este o investiție care are 90% gradul de implementare, așa că este prioritară. Dealtfel într-un interviu acordat de ministrul Fondurilor Europene, în presa națională, Pașcaniul a fost identificat ca fiind o prioritate și că acesta se află pe lista PNRR”, a spus Alexandru Muraru, președintele PNL Iași și totodată deputat în Parlamentul României.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași a explicat că dincolo de faptul că hidrocentrala de la baraj va produce 15 MW, importantă este și acumularea de apă care ar putea asigura irigarea tereurilor agricole, dar și alimentarea cu apă a localităților din jurul acestui baraj, în contextul secetei din acest an.

„Eu personal ascultându-i pe toți colegii mei, vreau să le spunem pășcănenilor și tuturor locuitorilor din zonă câteva certitudini. Unu: din 2012 de când sunt eu parlamentar, deputat în Parlamentul României, s-a tot vorbit și s-a tot vorbit și între campaniile electorale și în campaniile electorale despre acest subiect. Vă mărturisesc că dacă mâine ar fi finalizat pășcănenii nici măcar nu s-ar mai aștepta ca ea să mai poată fi vreodată implementată această soluție energetică și nu numai. Mă bucur foarte mult că dincolo de toate promisiunile care s-au făcut în ultimul deceniu privind repornirea acestui mare șantier energetic al Moldovei și al Pașcaniului de către toate formațiunile nimeni nu credea că mai poate fi cu putință acest lucru, așa cum a menționat și președintele Muraru, mă bucur foarte mult că Guvernul României din care și eu am făcut parte ca ministru al mediului, s-a aplecat asupra acestei acestei acumulări. Evident, prin grijă și mai ales la sugestia și presiunea, făcute de colegii noștri din zona Pașcaniului, și în aceste zile, chiar și aseară am vorbit cu ministrul Boloș, mâine el va fi în Iași. Faptul că, dacă astăzi România are o șansă să atragă 1 EUR din PNRR, pe care să-l investească în acumulări energetice în acele 10 sau 11 acumulări lăsate in paragină, la nivel național, bani vor veni și la Pașcani, indubitabil. Dacă România va reuși să acceseze aceste fonduri și evident se va da posibilitatea prin PNRR, Pașcaniul va fi unul dintre acești beneficiari.

Advertisements

Dați-mi voie să vă fac o mărturisire, așa cum a spus și președintele Muraru, că nu-i o sumă mare, 100 de milioane de euro pentru statul român înseamnă infim de puțin, având în vedere beneficiile pe care le-ar avea această acumulare pentru întreaga regiune a Moldovei. Nu a Iașului, nu a Pașcaniului. Dincolo de 14, 15 sau 13 MWh în momentul de față, când resursa de apă potabilă a devenit o problemă la nivel global să ai la Pașcani o acumulare care practic să asigure necesarul de apă pentru irigații, pentru întreaga regiune și mai ales astăzi ApaVital deservește cu apă potabilă locuitorii județului nostru din acumularea Prut. Imaginați-vă ce ar însemna ca la Pașcani, la Lunca să avem o sursă enormă de apă, care poate după asta, prin procedurile specifice, să fie furnizată populației și ca apă potabilă, nemaivorbind de tot ceea ceea ce au însemnat inundațiile de pe râul Siret în ultimii 30 de ani pentru tot ceea ce înseamnă familie aval de Lunca Pașcani.Noi chiar am avut o discuție cu domnul deputat Năcuță, s-a făcut interpelare către Guvernul României, cam câți bani au fost oferiți din fondul de intervenții, nu din fondul de rezervă a guvernului, în ultimii 20 de ani, 100 de milioane de euro.Practic, statul român, dacă investea cei 100 de milioane de euro preventiv, astăzi am fi avut la Pașcani această investiție”, a explicat și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Reamintim că, de-a lungul timpului finalizarea lucrărilor de la Barajul Lunca a fost subiectul mai multor promisiuni electorale, iar parlamentarii care au reprezentat Pașcaniul până acum au făcut zeci de demersuri pentru ca acest obiectiv de investiții să fie finalizat. Din păcate însă acest lucru nu s-a întâmplat, însă noul context al crizei energitice ar putea fi șansa Pașcaniului.

Advertisements
Advertisements

Related posts

Soluții pentru finalizarea Centrului Local de Recoltare și Depozitare a Sângelui la Pașcani. Dacă administrația locală nu a găsit rezolvare, un ONG din Iași vine cu variante

Oana Cordoneanu

Mirela Ancuța este noul purtător de cuvânt al Primăriei

Răzvan Grecu

Ședință de Consiliu Local săptămâna viitoare! Vezi ce proiecte sunt pe ordinea de zi

Răzvan Grecu
Încarcă...