RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Bani europeni pentru autostrada Ploieşti – Paşcani. A8 mai aşteaptă

Costel Alexe a anunţat scurtarea de la 38 la 24 de luni a termenului pentru studiul de fezabilitate de la A8, Tg. Neamţ – Ungheni.

Ministrul Costel Alexe a anunţat, ieri, că a fost transmisă Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere „erata” pentru scurtarea termenului de actualizare a SF şi de realizare a proiectului tehnic pentru segmentul Ungheni-Iaşi-joncţiunea cu viitoarea autostradă A7 („Moldova”) a autostrăzii A8 („Unirii”).

În loc de 38 de luni, termenul de finalizare a contractului scos zilele trecute la licitaţie pentru suma de 73 de milioane de lei va fi de 24 de luni. Totodată, „sperăm ca sectorul Ploieşti-Paşcani al A7 să fie finanţat din Fondul de rezilienţă”, a mai spus Alexe.

Pe de altă parte, europarlamentarul Siegfried Mureşan a confirmat că A7 are toate şansele să fie finanţată din Fondul de redresare şi rezilienţă, respectiv din cele 33 de miliarde de euro, parte din totalul de 80 de miliarde alocate României în exerciţiul finaciar european 2021-2027.

  

Mureşan a amintit că cele 80 de miliarde de euro sunt banii pentru proiectele României în următorii 7 ani, bani care vor fi folosiţi în primul rând pentru dezvoltare regională (extinderea reţelelor de gaze, electricitate, canalizare şi apă).

Pe lângă ajutarea fermierilor, vor mai fi finanţate digitalizarea serviciilor publice şi nu numai, precum şi ecologizarea, respectiv reducerea emisiilor de bioxid de carbon şi poluării, îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Europarlamentarul a spus că a insistat pentru folosirea banilor din fondul menţionat inclusiv pentru proiecte de infrastructură, cum este Autostrada Moldova.

Paralelă cu E85/DN2, autostrada care va străbate Moldova de la nord la sud se află într-un stadiu mai avansat decât A8. Proiectele pe primele segmente, Ploieşti-Buzău şi Buzău-Focşani, ar trebui să fie gata la începutul anului viitor, astfel că în 2021 ar putea să fie lansate licitaţiile pentru execuţie.

Ministrul Transporturilor a avansat luna trecută, tot la Iaşi, şi un termen de finalizare a întregii autostrăzi: anul 2026.

ziarul de iasi

Related posts

Soarta Spitalului din Târgu Frumos a fost dezbătută astăzi în Consiliul Local. Dr. Costică Pânzaru: ”Trebuie să depolitizăm inițiativa primarului”

Răzvan Grecu

Primăria a semnat contractul privind studiile tehnice pentru modernizarea Lacului Peștișorul. Primarul Pintilie promite că în câțiva ani parcul va deveni o zonă modernă

Răzvan Grecu

Primăria începe lupta cu cei 500 de maidanezi de pe stradă. Vicele Axinte:”Redeschidem fostul padoc, îl amenajăm și trecem la aplicarea legii”

Marius Parteni
Încarcă...