RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

BAC 2012: Ultima probă pentru absolvenții pășcăneni

Căldură sufocantă, creiere încinse: cu un ultim efort, absolvenţii de clasa a XII-a au dat şi ultima probă a bacalaureatului: materia la alegere. A fost greu, a fost uşor, cel mai important e că a trecut. Au scăpat de examene. De văzut dacă calculele lor se vor potrivi cu cele ale profesorilor corectori. Ziua cea mare va fi duminică, când vor fi afişate rezultatele la toate probele scrise ale bacului, iar tot atunci se pot face contestațiile.   

În municipiul Pașcani la toate cele 3 centre de examinare unde s-a susținut ultima probă a bacalaureatului nu s-au raportat incidente. Elevii așteaptă cu emoție rezultatele și se pregătesc pentru admiterea la facultate.

În județul Iași, 5472 candidați au susținut examen la 15 discipline: 2094 la biologie și anatomie, 1923 la geografie, 549 la chimie, 464 la fizică, 237 la discipline socio-umane si 205 la informatică.

  

La proba de astăzi, E(d), proba la alegere a profilului și specializării, procentul de prezență în județ a fost de 92%, 3 candidați fiind eliminați din examen pentru tentativă de fraudare a examenului, cu ajutorul telefonului mobil, la centrele de examen de la Grupul Școlar Radu Cernătescu, de la Colegiul Gh. Asachi și de la Colegiul Emil Racoviță din Iași.  

 „Am dat bacalaureatul la anatomie. Sunt foarte bucuroasă, sper să iau 10. Și la celelalte probe a fost foarte bine. La matematică am dat M1, mă așteptam să fie mai greu, chiar a fost ușor. Nu prea am emoții în așteptarea rezultatelor pentru că știu că am făcut. Mă așteaptă admiterea la Medicină”, ne-a spus Cătălina Ungureanu.

A fost destul de bine la ultima probă. Am dat la anatomie. Sincer mă așteptam la mai greu. Sunt bucuros că s-a terminat bacalaureatul, aștept rezultatele”, ne-a spus Ștefan Olaru.

 Inspectorii ISJ au trimis un comunicat de presă cu privire la subiectele care au fost astăzi la geografie, informatică, fizică,

 

Despre subiectul la Geografie

 « La geografie, subiectele sunt clar formulate, în concordanţă cu programa şcolară în vigoare, având, în ansamblul lor, un nivel mediu de dificultate. Cerinţele sunt variate şi vizează atât cunoaşterea suporturilor cartografice (harta politică a Europei şi harta României), cât şi noţiuni de bază de geografie fizică sau economică. De asemenea este vizată şi dimensiunea atitudinală de înțelegere a mediului de viaţă al omului şi societăţii prin itemii care solicită explicaţii ale unor fenomene precum prezenţa reliefului glaciar în Alpi sau mobilitatea populaţiei în căutarea unui loc de muncă atractiv.

Latura aplicativă este evaluată prin cerinţele ultimului subiect, de interpretare  a unui grafic sau de utilizare a operaţiilor matematice în analiza şi interpretarea unor fenomene din realitatea înconjuratoare.

Consider că elevii care au parcurs întreaga materie pot lua cu uşurinţă nota de trecere iar cei care au atins nivelul corelaţiilor între fenomene geografice sau pot oferi anumite explicaţii cauzale, precum diferenţa termică a lunii ianuarie între Moscova şi Londra, metropole europene situate la latitudini comparabile, pot obţine nota maximă. » a declarat inspectorul de geografie, prof. Dr. Mihaela Lesenciuc.

 

Despre subiectul la Informatică

 « Subiectele la disciplina Informatică sunt de nivel mediu. Elevii care au studiat Informatica pe parcursul celor 4 ani de liceu pot obține cu ușurință note peste 7. Pentru note de 9 și peste 9, elevilor le sunt necesare și cunoștințe  temeinice de matematică. » a declarat Inspectorul de informatică, prof. Stelian Hadîmbu.

 Despre subiectul la fizică

 “Subiectul la fizică corespunde modelului oferit de MECTS, este echilibrat, cu un grad mediu de dificultate la toate cele 4 capitole, de optică,mecanicăelemente de termodinamică și producerea și utilizarea curentului continuu (precizăm că se cere candidaților să își aleagă oricare 2 capitole din cele propuse și să le trateze integral). Fiecare capitol cuprinde itemi care se pot rezolva prin alegerea unei variante corecte de răspuns, dar și probleme de fizică care necesită o rezolvare amplă. Tratarea corectă a acestora din urmă demonstrează că absolvenții și-au însușit temeinic materia studiată.” a declarant inspectorul de fizică, prof. Rodica Perjoiu.

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Lista magazinelor din județul Iași care primesc tichete de la elevii bursieri

Redacția

Constantin Șerban și-a depus demisia

Redacția

Școlile și grădinițele rămân închise până pe 11 ianuarie 2021

Redacția
Încarcă...