NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Azi îl cinstim pe sfântul care zâmbea mereu, protectorul copiilor – Stelian

Sfantul Stelian s-a nascut in veacul VI in Adrianopole, in provincia Paflagonia (in Turcia de astazi) intr-o familie foarte bogata. La o varsta frageda, Stelian s-a alaturat eremitilor din pustie, cu gandul de a-si curati sufletul printr-o perioada de meditatie si rugaciune precum si prin vietuirea alaturi de oameni care, precum el insusi, doreau a-si darui viata Domnului Iisus Hristos. Spre deosebire de alti pustnici insa, el nu s-a retras complet din lume, preferand sa mearga intre oameni pentru diverse faceri de bine, pentru a se intoarce apoi in mica lui pestera pentru linistire si rugaciune.

In peregrinarile lui obisnuite, in care sfatuia si mangaia, s-a simtit atras sa-si aseze mana pe un copil ranit, ceea ce inainte nu indraznise sa faca; a simtit puterea Domnului trecand asupra copilasului suferind prin mana sa cea intinsa. Copilul si-a revenit imediat, iar de atunci Sfantul Stelian a fost cautat de catre fiecare suflet aflat in suferinta din imprejurimi, tineri sau batrani. Pestera sa a devenit un loc de pelerinaj pentru bolnavi.

In aceasta perioada, Sfantul Stelian s-a preocupat in principal de copii, nu doar de cei neputinciosi trupeste, ci si de cei care aveau nevoie de indrumare duhovniceasca. Familii din toate categoriile sociale se spune ca au incredintat Sfantului Stelian educarea copiilor lor, iar el a fost constrans sa caute un spatiu mai mare si sa aleaga dintre prietenii sai eremiti asistenta de care avea nevoie pentru a se ingriji de atat de multi oameni. El a creat probabil prima gradinita din lume, unde mamele isi puteau lasa copiii in siguranta, in timp ce se ingrijeau de treburile zilnice.

Stelian va deveni si sfantul protector al copiilor inca nenascuti, datorita povestirilor despre rugaciunile sale miraculoase pentru o tanara femeie care il ajuta cu ingrijirea copiilor, dar care nu putea avea copii. Cand femeia a ramas insarcinata, sotul ei a raspandit vestea despre aceasta minune si femei care nu puteau naste de multi ani au venit la pustnic. Cele care au avut credinta adevarata in Mantuitorul Iisus Hristos au primit darul nasterii de prunci.

  

Bucuria senina a chipului Sfantului Stelian a fost caracteristica sa definitorie, pentru ca zambea mereu. A trait pana la adanci batranete si se spune ca atunci cand a fost inmormantat, chipul sau inca pastra stralucirea unui zambet discret al luminii Domnului.

ziarul de iasi

Advertisements

Related posts

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă în Zona Deal , Sodomeni și Boșteni din această noapte

Oana Cordoneanu

New Art CaféLounge: “Happy Hour”, cocktail-uri, băuturi răcoritoare și multe seri de party (P)

Redacția

IZVORUL TĂMĂDUIRII, ziua în care se sfinţesc apele. Ce nu au voie FEMEILE să facă în această zi

Redacția
Încarcă...