RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Azi este “Foca”. Mulți oameni țin această sărbătoare, dar Biserica o respinge

În unele zone ale ţării noastre, tradiția populară a păstrat unele sărbători care nu se regăsesc în calendarul ortodox, nici în vreo scriere bisericească sau sinaxar.

Cu siguranță că i-am auzit pe părinții sau bunicii noștri spunând că în aceste zile nu trebuie să se săvârşească niciun fel de activitate și că mânia divină se va abate imediat asupra celui care nu le cinsteşte. În realitate, aceste afirmații sunt născute din veșnicele superstiţii populare care nu au nimic în comun cu tradiţia bisericească.

  

Foca este o astfel de pseudo-sărbătoare în care oamenii nu lucrează de frica bolilor sau a focului. Deși ziua de 23 iulie nu este trecută în calendar cu cruce roșie, oamenii o țin pentru a se apăra de foc. Bătrânii spun că Foca pedepseşte cu arșiță şi grindină, în cazul în care sărbătoarea nu se cinstește și, de aceea, în această zi nu se aprinde focul şi nu se coace pâine în cuptor. Tradiția spune că Sfântul Foca umblă prin cer într-un car de foc, purtând în mână un bici care arde, așteptând cu nerăbdare ziua pomenirii sale.

Sfântul Foca este cinstit în fiecare an pe 22 septembrie, dar pe 23 iulie facem pomenirea mutării moaștelor sale din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol.

“Omul credincios nu poate fi şi superstiţios. Această atitudine nu este doar departe de duhul creștin, ci are și un conținut contrar mărturisirii și viețuirii ortodoxe autentice”, spun reprezentanții Bisericii.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Iașul și alte nouă județe, sub COD PORTOCALIU de caniculă

Redacția

De vineri puteți achita taxele locale. Dacă plătiți întreaga contribuție beneficiați de o bonificație de 10%

Răzvan Grecu

Societatea de salubritate din Pașcani a achiziționat 47 de containere noi

Răzvan Grecu
Încarcă...