NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Internațional

Avionul Ryanair, deturnat la Minsk, a fost lăsat să plece spre Vilnius. Lipsesc 6 dintre pasagerii inițiali. 5 ar fi ofițeri KGB care au ajutat la arestarea opozantului Protasevici

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat la Digi24.ro că aeronava civilă aparținând companiei Ryanair a fost lăsată să decoleze de pe Aeroportul din Minsk, duminică, la ora locală 17.50.  „Vom face recomandare pentru evitarea spațiului aerian al  Belarusului, iar acesta este un semnal puternic că nu putem trece peste agresiunea comisă de autoritățile din Belarus”, a anunțat Adina Vălean.

„Suntem în situație de criză pentru că ceea ce s-a întâmplat nu poate fi acceptat. Este un act de piraterie aeriană. Aeronava a reușit să decoleze după procedurile greoaie ale autorităților din Belarus, la ora locală 17.50”, a anunțat Vălean.

Comisarul erupean spune că a fost declanșată o anchetă și că din primele informații, din avion lipsesc 6 dintre persoanele care s-au aflat inițial la bord.

„Din primele discuții cu reprezentanții Ryanair, la bord se află 117 persoane și știm că lipsesc 6 dintre cei care se îmbarcaseră inițial. Nu avem însă date concrete pentru a explica de ce nu au mai urcat la bord. O să avem o situație clară după ce facem investigația. Trebuie să verificăm toate faptele şi toţi pasagerii aflaţi la bord. Nu putem face asta până la sosirea avionului Ryanair la Vilnius. (…) Presupunem că este legat de un număr de jurnaliști care erau căutați de autoritățile din Belarus”, a comentat Adina Vălean.

  

Presa internațională scrie că cinci dintre cei care lipsesc ar fi ofițeri KGB și că ei sunt cei care ar fi pus la punct acțiunea de deturnare a avionului  și ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, în scopul devierii ei spre Aeroportul din Minsk, în vederea capturării celui de-al șaselea pasager, respectiv a cofondatorului canalului de opoziție Nexta din Belarus, Roman Protasevici.

Conform agențiilor de presă internaționale, Roman Protasevici a fost reținut de autoritățile din Minsk.

Protasevici a fost urmărit încă de la Atena, iar demersul deturnării avionului ar fi fost girat tocmai de președintele belarus Alexandr Lukasenko.

Adina Vălean confirmă că din discuțiile purtate cu reprezentanții Ryanair nu exista absolut niciun motiv ca aronava să fie deviată de pe ruta sa, mai ales că a fost direcțioantă spre un aeroport mai îndepărtat, adică spre Minsk, deși mai apropiat era aeroportul din Vilnius.

Vălean a spus că vor fi luate măsuri drastice împotriva autorităților din Belarus, având în vedere că luni va avea loc ședința Consiliului European.

„O primă măsură anunțată este recomandarea ca spațiul aerian al Belarusului să fie evitat. E un semnal puternic împotriva autorităților din Belarus. Iar mâine vom discuta la Consiliul European propuneri clare ca răspuns la această acțiune de piraterie europeană. (…) Ne uităm în ansamblu la relația aeriană cu Belarusul. Europa are 64 de zboruri pe această relație. Urmează să vedem daca această cifră mai poate să stea in picioare în condițiile în care autoritățile din Belarus își permit să gireze asemenea acțiuni impotriva unor aeronave comerciale europene”, a spus comisarul european.

g4media

Advertisements

Related posts

Lockdown-ul din Franța se va încheia pe 15 decembrie. „Campanie de vaccinare masivă”

Redacția

Ed Sheeran va fi sponsorul de pe tricourile unei echipe de fotbal din Anglia

Redacția

Un cunoscut lanț de hypermarketuri din Londra, avertisment pentru românii „hoți din magazine”

Redacția
Încarcă...