RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Avertismentul specialiștilor în economie: Măsurile agreate de coaliție vor duce la accelerarea creșterii inflației, încurajează consumul acum

Economia României este dezechilibrată, atrag atenția analiștii, care sunt sceptici în capacitatea de a ține inflația în frâu.

Efectele războiului din Ucraina abia de acum încolo se vor vedea în cifre, a avertizat la Europa FM Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice:

„Raportul pentru mecanismul de alertă, este noul mecanism al Comisiei, ne pune în fruntea listei celor 7 țări cu deficite gemene. Este un fel de îngrijorare pentru două deficite gemene în observație și sustenabilitatea lor este discutabilă și am mai văzut în raport ceva nou: deficitul de concurent este cauza și mama chiar și a deficitului bugetar general, importăm foarte mult.”

Adrian Mitroi crede că în condițiile unei scăderi a veniturilor reale cu 14%, cauzate de inflație și când românii dau pe utilități 10% din venituri, Guvernul este obligat să adopte și măsuri sociale:

  

„E un compromis, se vede că este la guvernare un echipament cu două opinii complet diferite că scot întotdeauna ce este fezabil și acceptabil de ambele părți. Nu poți să lași clasa deposedată de putere de cumpărare, ne-au scăzut salariile cu 14-15%.”

Redactorul șef al platformei economice media EcoNOMEDIA, Elena Deacu, este de părere că măsurile anunțate de coaliția de guvernare vor crește și mai mult inflația:

„Vor face exact contrariul, vor amplifica inflația pentru că mare parte dintre ele încurajează consumul acum. De exemplu amânarea ratelor, dacă oamenii nu-și vor mai plăti ratele vor folosi acei bani pentru altceva, pentru ce, pentru consum, ceea ce va crește inflația în prezent. Banii pentru pensionari, chiar dacă au nevoie în acest moment, o perioadă dificilă, tot în consum se vor duce, ceea ce din nou accelerează inflația. Cheltuirea fondurilor UE la fel și din păcate va fi un fel de bulgăre de zăpadă.”

Liderii coaliției susțin că măsurile sociale vor fi acoperite prin reduceri de cheltuieli cu 10%, îmbunătățirea colectărilor la buget și a fondurilor comunitare.

Din opoziție, Uniunea Salvați România susține că strategia guvernului „va băga țara în faliment”.

europa fm

Related posts

Angajații de peste 45 de ani, râvniți de tot mai multe firme. Ce trebuie să știe candidații

Redacția

Lista celor mai bănoase profesii din Iași în perioada COVID-19

Redacția

Bloomberg: Prețul gazelor naturale în Europa a crescut cu 24%

Redacția
Încarcă...