NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie

Avântul imobiliar va fi retezat din faşă dacă dispare Prima Casă


O posibilă oprire a programului de creditare Prima Casă va da peste cap planurile dezvoltatorilor de locuinţe care de abia începuseră să se bucure de o revenire a pieţei. Aceştia se aşteaptă, în cel mai optimist caz, la o scădere a vânzărilor cu 10%.

Criticile aduse programului guvernamental de Banca Naţională a României au dat voce nemulţumirilor din sistemul bancar, sătul de un produs care nu aduce câştigurile dorite, iar acestea au început să ajungă şi pe holurile Ministerului Finanţelor, care gestionează Prima Casă.

Specialiştii BNR pun în discuţie utilitatea produsului de creditare şi vulnerabilităţile pe care acesta le creează. Ei atrag atenţia că în eventualitatea unei creşteri a ratei dobânzii cu două puncte procentuale şi a unei scăderi cu 6% a veniturilor lunare, gradul de îndatorare al debitorilor „Prima Casă“ va creşte cu 12 puncte procentuale până la circa 54%. Astfel, datoria ar putea depăşi rapid valoarea garanţiei, în condiţiile unei scăderi a pieţei imobiliare, existând un risc sporit de default. În cazul românilor cu credite imobiliare care nu au apelat la program, raportul dintre ratele lunare şi venitul disponibil (gradul de îndatorare) va creşte cu numai 9 puncte procentuale în acelaşi scenariu.

Advertisements
  

Citiți mai multe pe Capital.ro

Advertisements

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Advertisements
Advertisements

Related posts

Prețul benzinei va crește din nou!

Redacția

Ce este un credit până la salariu?

Redacția

Populaţia va achita impozit şi pentru terenul ocupat de locuinţe

Redacția

Lasă un comentariu

* Comentând aici sunteți de acord cu stocare datelor dumneavoastră pe acest site