NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Autostrăzile Moldovei, scoase de la finanţare prin PNRR? Obiecții ale Comisiei Europene

Comisia Europeană a criticat sumele mult prea mari propuse de România pentru infrastructura rutieră. „Noi ne menţinem punctul de vedere că este o alocare necesară, pentru a demara autostrada spre Moldova“, a declarat ieri ministrul Proiectelor Europene.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat ieri, la Digi24, că în discuţiile de la Bruxelles cu Comisia Europeană, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost respins, ci oficialii europeni au avut mai multe observaţii. Ministrul susţine că în privinţa banilor din PNRR pentru construcţia de autostrăzi, Comisia consideră că alocarea este „foarte mare“, însă negocierile continuă. Precizările au fost făcute după ce vicepremierul Dan Barna a anunţat că partea de irigaţii din PNRR a fost respinsă de Comisie, iar preşedintele a anunţat că va avea o discuţie luni cu toţi cei implicaţi în PNRR.

„Comisia Europeană a avut observaţii. Luăm acele componente care au fost propuse public şi trebuie dezvoltate în componente tehnice. Fiecare componentă are zeci de pagini. Am trimis la Bruxelles cam 1.000 de pagini peste care Comisia se uită. După observaţiile lor, aducem modificări, negociem. Toate ţările fac aşa fiind un mecanism nou şi e un proces de negociere. Nu vreau să dau detalii, dar vă asigur că se munceşte intens. Este un fake news care circulă că Comisia ar fi respins PNRR. PNRR nu a fost respins. Comisia Europeană are 2 luni de evaluare şi abia atunci va vorbi despre modificări, despre, doamne fereşte, respingere“, a declarat Cristian Ghinea.

Ministrul Proiectelor Europene spune că alocarea foarte mare pentru transportul rutier şi investiţii în infrastructură nu ar fi fost pe placul Comisiei Europene. Planul propune un buget de 4,5 miliarde de euro pentru proiectele destinate dezvoltării transportului rutier şi reţelei de autostrăzi.

  

„Eu sunt foarte liniştit, nu înţeleg tevatura şi emoţia publică“

„România este o ţară care propune o alocare foarte mare pentru transportul rutier. Comisia crede că este o alocare prea mare. Noi ne menţinem punctul de vedere că este o alocare necesară, pentru a demara autostrada spre Moldova, părţi din autostrada Transilvania, aici suntem într-un moment de negociere. Este un element de diferenţă în legătură cu impactul asupra mediului. Facem o analiză. În prima variantă a planului era o alocare mai mare pentru irigaţii. Dar discuţiile continuă şi pe acest subiect. Nimic nu este oficial. Nu sunt singurele domenii pe care Comisia a avut observaţii. Nu vă mai pot spune pe ce, pentru că suntem într-o negociere“, a declarat ministrul.

Acesta spune că varianta finală a planului ar putea fi trimisă până pe 30 aprilie.

„Eu sunt foarte liniştit, nu înţeleg tevatura şi emoţia publică. (…) La Cotroceni merg cu un raport complet al discuţiilor de la Bruxelles. Este un proces de lucru pe care l-am respectat, consens în coaliţie, consens cu preşedintele şi cât mai multă dezbatere publică“, susţine ministrul.

Ghinea este de părere că a fost „o decizie înţeleaptă“ când România a propus ca în prima variantă a PNRR să fie o supra alocare, astfel încât să poată fi scoase acele proiecte pe care nu există un acord cu Comisia.

Potrivit documentului pus luna trecută în dezbatere publică, Guvernul a bugetat prin PNRR cheltuieli de peste 41 de miliarde de euro, mai mari decât suma destinată României, aproximativ 29,2 miliarde de euro.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă propune un buget de 4,5 miliarde de euro pentru proiectele destinate dezvoltării transportului rutier şi reţelei de autostrăzi. Printre proiecte se află şi mai multe tronsoane din autostrăzile care ar urma să străbată Moldova – A 7 şi A 8.

ziaruldeiasi.ro

Advertisements

Related posts

Primăria Pașcani forțează CJ să demareze licitația pentru „Lapte și Corn”. Pantazi trimite săgeți către Maricel Popa!

Marius Parteni

Claudiu Bodoașcă despre faptul că Primăria a fost închisă jumătate de zi de „Constantin și Elena”: „A fost un abuz! Cine plătește pentru perioada 13.00 – 16.00, când nu s-a lucrat în Primărie?”

Răzvan Grecu

Coadă la uşa prefectului! Marian Şerbescu, aşteptat în audienţă, de peste 20 de păşcăneni şi nu numai

Ema Roman
Încarcă...