NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Iași

Autorităţile sanitar veterinare îi avertizează pe cei care cumpără animale vii să verifice documentele de transport

Autorităţile sanitar veterinare îi avertizează pe cei care cumpără animale vii să verifice documentele de transport şi cele care certifică sănătatea animalelor, pentru a nu risca introducerea în gospodării a virusului pestei porcine africane.

De la începutul acestui an, în Vrancea au fost confirmate opt focare de pestă porcină africană. În urmă cu două zile a apărut o nouă suspiciune la o gospodărie situată în Focşani, în care se aflau 28 de porci şi unde animalele au fost deja eutanasiate. Măsurile dispuse de autorităţile locale sunt extrem de restrictive.

Cristi Valentin Mihăilă, primarul municipiului Focşani: Noi va trebui să interzicem circulaţia şi transportul porcilor pe domeniile publice sau private, excluzând, dacă este cazul, drumurile de deservire a exploataţiilor. Trebuie declarat orice caz suspect – un animal mort sau cu semne clinice – serviciilor veterinare. De asemenea, trebuie să respectăm precauţiile sanitare, dacă există ferme şi în pieţele agroalimentare.

În mai multe dintre cazurile apărute până acum s-a stabilit că animalele nu aveau documente legale de provenienţă şi nici privind sănătatea lor. Proprietarii porcilor au fost sancţionaţi cu avertisment pentru aceste abateri.

Cristinel Mihai, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea: Avertismentele au fost aplicate din cauza faptului că doi proprietari au achiziţionat porcine fără documente sanitare veterinare în vigoare. Animalele au fost achiziţionate tot din judeţul nostru, tot din exploataţie nonprofesională; între timp, s-a confirmat boala la dumnealor şi s-au aplicat aceste avertismente.

Pentru că boala se răspândeşte rapid în rândul animalelor, în cazul suspiciunilor sau a confirmării acestui virus se dispune, de regulă, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie. 

radioiasi.ro

Advertisements
Loading...

Related posts

DGASPC Iași oferă în acest an 75 de locuri de muncă pentru asistenții maternali! Iată care sunt criteriile de eligibilitate

Redacția

Membrii clanului Corduneanu își petrec Sărbătorile de Iarnă acasă! Judecătorii clujeni au amânat sentința

Oana Cordoneanu

Moldovenii talentati sunt asteptati maine la Palas, la preselectiile X Factor

Oana Cordoneanu
Încarcă...