RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Autoritățile avertizează împotriva unei campanii de fake news privind campania de vaccinare în Europa

Platforma națională de informare privind campania de vaccinare face o serie de precizări referitoare la unele informații apărut în spațiul public, despre care afirmă că sunt false și au potențial manipulator. Platforma RoVaccinare demontează afirmațiile potrivit cărora Germania și Belgia au întrerupt vaccinarea sau că polițiștii din Franța protestează împotriva vaccinării.

În spațiul public au circulat postări care au contestat siguranța vaccinului, aducând drept argument informația că țări precum Germania și Belgia au întrerupt vaccinarea sau că polițiștii din Franța protestează împotriva vaccinării. Aceste informații sunt inexacte și potențial înșelătoare, amestecând jumătăți de adevăr (lucruri care s-au întâmplat deja/ fapte reale) cu jumătăți de ne-adevăr, arată Rovaccinare într-un comunicat.

Germania nu a suspendat vaccinarea

Germania nu a suspendat campania de vaccinare la nivel național,ci a amânat vaccinarea în câteva districte din nordul Bavariei. Motivul acestei amânări a fost reprezentat de dificultăți întâmpinate în timpul transportului. Mai exact, un număr de 1.000 de doze au fost transportate la temperatura de 15°C în locul temperaturii recomandate de -80°C.

Această variație a fost identificată cu ajutorul senzorilor de temperatură aflați în dispozitivele speciale de transport, afirmă RoVaccinare, care a mai abordat acest subiect aici. Autoritățile germane au contactat producătorul pentru a se asigura că dozele pot fi utilizate și au amânat administrarea dozelor pentru a se asigura că vaccinarea se realizează în condiții optime.

  

Belgia nu a amânat vaccinarea

Belgia nu a întrerupt sau amânat vaccinarea, ci analizează o potențială schimbare a strategiei de vaccinare, se arată în comunicatul RoVaccinare. Aceasta ar presupune vaccinarea unui număr mai mare de persoane cu prima doză de vaccin și întârzierea/ amânarea administrării celei de-a doua doze. Scopul este de a vaccina cât mai repede cât multe persoanepe fondul apariției noii tulpini mai contagioase a SARS-CoV-2, identificată în Marea Britanie, și a numărului mic de doze de vaccin disponibile.

„În acest moment, există o dezbatere în cadrul comunității științifice pentru a se determina dacă amânarea rapelului/ a administrării celei de-a doua doze influențează eficacitatea vaccinului. După cum știm,vaccinul dezvoltat de către BioNTech/ Pfizer se administrează în 2 doze. Recomandarea este ca a doua doză să fie administrată la 21 de zile după primirea primei doze. Conform companiei Pfizer, studiile de fază 3 au relevat o eficacitate de 95%, răspunsul imun instalându-se la 7 zile după cea de-a doua doză (la 7 zile după rapel). Răspunsul BioNTech/Pfizer la această preocupare de a accelera administrarea dozelor de vaccin prin eventuala amânare a rapelului este că datele din studiiile clinice nu prezintă suficiente garanții că o asemenea modificare ar mai păstra eficacitatea vaccinului”, mai precizează comunicatul. 

Proteste în Franța

Potrivit RoVaccinare, protestele din Franța nu au fost organizate de poliție și nu au fost îndreptate împotriva vaccinului/ vaccinării. Acestea sunt îndreptate împotriva unui nou proiect de lege introdus la finalul anului trecut, proiect ce își propune interzicerea fotografierii/filmării și partajării materialelor foto-video cu intenții rău-voitoare ce ar putea denigra imaginea forțelor de ordine.

„Organizatorii protestului sunt de părere că o astfel de lege împiedică documentarea și relatarea potențialelor acte de violență la care ar recurge forțele de ordine. Aceste noi proteste vin pe fondul unui an marcat de protestele vestelor galbene în Franța”, se prcizează în comunicat.

digi24

Related posts

Diferenţe dogmatice şi practice între postul la catolici şi cel la ortodocşi

Redacția

Sfaturile unui dresor: Cum ne apărăm când suntem atacaţi de câini. “Nu cumva să fugiţi”

Redacția

Mobilizare enormă a Arhiepiscopiei Clujului! Sute de mii de lei donaţii către un spital

Redacția
Încarcă...