RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Austria plasează în carantină, de luni, persoanele nevaccinate anti-Covid

Austria plasează în carantină, începând de luni, milioane de persoane care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului, în încercarea de a face faţă creşterii numărului de infecţii la niveluri record, a anunţat cancelarul austriac Alexander Schallenberg, relatează Agerpres, citând Reuters.

“Trebuie să creştem rata vaccinărilor. Este ruşinos de scăzută”, a declarat Schallenberg într-o conferinţă de presă la care a anunţat noile măsuri, după o videoconferinţă cu guvernatorii celor nouă provincii ale Austriei. “Situaţia este serioasă. Al patrulea val (al pandemiei de coronavirus) ne afectează din plin. Acest lucru se întâmplă din cauza variantei Delta (a virusului), dar şi din cauza ratei scăzute de vaccinare”, a mai spus cancelarul austriac.

Alexander Schallenberg a recunoscut că decizia “nu a fost luată cu inima uşoară”, dar are ca obiectiv să pună capăt unui “cerc vicios”, potrivit DPA.

“Dat fiind că rata de vaccinare este cum este, vom rămâne blocaţi într-un cerc vicios” al infectărilor cu coronavirus, a explicat cancelarul austriac. Măsura va fi adoptată duminică noapte de legislativul de la Viena, va intra în vigoare de luni, pentru o perioadă iniţială de 10 zile, şi va afecta circa 2 milioane de oameni. Există opţiunea prelungirii acestei măsuri, ceea ce va presupune un nou vot în legislativ.

  

Aproximativ 65% din populaţia Austriei este vaccinată cu schema completă împotriva coronavirusului, una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidentală, aminteşte Reuters.

Potrivit noilor măsuri, persoanele nevaccinate vor putea ieşi din casă doar pentru anumite activităţi considerate vitale – precum cumpărăturile de produse esenţiale, mersul la serviciu, la şcoală sau la medic. Nevaccinaţii îşi mai pot părăsi locuinţele pentru o scurtă plimbare sau pentru a se vaccina. Autorităţile vor efectua controale aleatorii pentru a verifica respectarea măsurilor. Cei prinşi că nu respectă regulile riscă amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele fizice şi de până la 3.600 de euro pentru companii, precizează EFE.

Există deja restricţii majore pentru această categorie de populaţie – de exemplu, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la muncă.

europa fm

Related posts

104 persoane infectate cu covid, din județul Iași, internate în spital

Redacția

Weekend plin de traumatisme pentru medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe. 6 persoane mușcate de căpușe

Marius Parteni

Rata de infectare scade sub 10%, dar crește numărul deceselor din cauza COVID-19

Redacția
Încarcă...