NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Actualitatea satelor

S-au confirmat cele două focare de pestă porcină de la Tătăruși și Cristești. 29 de animale au fost ucise

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a emis buletinul de analiză prin care se confirmă existența virusului pestei porcine africane, în probele biologice provenite de la animalele dintr-o gospodărie aflată în comuna Tătăruși. Urmează să vină rezultatele și pentru cele provenite de la Cristești.

Conform directorului adjunct al Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor Iași , medicul Vasile Gaboran, cele 29 de animale au fost ucise, după ce a fost făcută evaluarea pentru a fi despăgubiți proprietarii.

”S-au confirmat ambele focare. A venit astăzi rezultatul de la București, legat de focarul din Tătăruși.  Pentru celălalt de la Cristești, am trimis probe la București pentru confirmare. Avem suspiciunea de pestă, pe această bază ne-am făcut treaba, probele luate s-au lucrat în laboratorul nostru sanitar veterinar, de la DSVSA Iași. La Tătăruși au fost ucise 26 de animale, iar la Cristești 3 animale. S-a făcut evaluare acestora înainte de ucidere, s-au ucis, apoi s-au îngropat”, ne-a declarat directorul adjunct al D.S.V.S.A, medicul Vasile Gaboran.

De asemenea, directorul adjunct al D.S.V.S.A informează că, a fost stabilită zona circulară de protecție de trei kilometri în jurul focarului de boală, precum și zona de supraveghere, de zece kilometri, din jurul acesteia.

”Vom face o catagrafiere a animalelor, între 3-10 km, pe zone de supraveghere și de protecție, și așteptăm 45 de zile. În condițiile în care nu mai apar alte cazuri, închidem focarele. De astăzi la Tătăruși s-a făcut catagrafierea animalelor, din zona de 3 km și respectiv din zona de supraveghere, de 10 km, și așteptăm. Sunt restricții,  nu se vând animale, nu circulă , interzis comerțul cu animale. Am fost astăzi la Primăria Tătăruși să informăm cetățenii, să protejeze cât pot. În sensul ca să schimbe hainele de stradă cu cele care intră la gospodărie, să nu cumpere carne din zone nesigure”, a mai precizat directorul adjunct al D.S.V.S.A, medicul Vasile Gaboran.

Animalele achiziționate fără documente sanitar veterinare, nu vor fi evaluate și nu se se va întocmi dosar de despăgubire, iar proprietarii vor fi sancționați contravențional.

  

Animalele care fac obiectul despăgubirilor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– Să fie deţinute cu respectarea normelor  sanitar – veterinare în vigoare;

– Să fie declarate şi înregistrate în sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

FOTO ARHIVĂ

Advertisements

Related posts

Zilele Vasile Alecsandri la Mirceşti 2017

Redacția

Ședință de consiliu la Tătăruși: Bugetele pentru întreținerea drumurilor și Zilele Şcolii au fost aprobate (VIDEO)

Ema Roman

Pisicile turbate ataca oamenii din Cozmesti

Redacția
Încarcă...