RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Atenție, părinți și bunici! Vine sezonul căpuşelor. Tudor Ciuhodaru: „Trebuie să mergeți la spital”

Atenție, părinți și bunici. Vine sezonul căpuşelor. Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a anunțat că nici copiii nu au scăpat vreodată de aceste muşcături și e obligatoriu să-i examinați întotdeauna la întoarcerea de la locurile de joacă!

Mușcăturile de căpușe pot fi periculoase. Când trebuie să mergeți la spital:

1. Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
2. Extragerea se face preferabil de personal specializat.
3. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
4. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
5. Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.
6. Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile.
7. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România va fi aprobată, e bine să:

  

1. Rețineți data la care a fost extrasă căpuşa.
2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase” atât la nivelul muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
3. Rețineți că simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.
4. !!! Mai puțin de 30% dintre bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).
5. Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile. În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la țintă: un punct roșu central înconjurat de o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni.

continuare pe bzi.ro

Related posts

Vitamina D de două ori pe zi poate menține vertijul la distanță

Redacția

Medicul Alexandru Rafila: “Sperăm ca trendul în scădere să se menţină până la sfârşitul săptămânii”

Redacția

Semințe Alesto cu Salmonella retrase de pe rafturile Lidl

Redacția
Încarcă...